Steeds langer wachten op een sociale huurwoning

Ben je op zoek naar een sociale huurwoning? Dat is al niet makkelijk, maar wordt nog moeilijker doordat steeds meer mensen een urgentieverklaring krijgen. Met zo'n verklaring krijg je voorrang op 'gewone' woningzoekenden.

Mensen met een urgentieverklaring hebben bijvoorbeeld een psychiatrisch verleden, moeten vanwege ouderdom naar een aangepast huis of zijn gevlucht naar Nederland.

Het stoort me behoorlijk, want het zijn de leukste woningen die op die manier aan mijn neus voorbijgaan.

Irene ter Heijden, op zoek naar een woning

Irene ter Heijden (31) woont in Nijmegen en zou het allerliefst een eigen huis hebben. Ze staat al 13 jaar ingeschreven bij woningcorporaties in de regio Arnhem-Nijmegen en is sinds vijf maanden ook daadwerkelijk op zoek. Tot nu toe zonder succes.

Irene zoekt al 13 jaar een huis

"De wachttijden zijn lang en de huurprijzen in populaire wijken zijn erg hoog", vertelt ze. Ook ziet zij regelmatig mensen met een urgentieverklaring een woning voor haar neus wegkapen. "Als de woning wordt vrijgegeven, kan je zien dat de nieuwe huurder pas een jaar staat ingeschreven."

Dat zorgt voor frustratie, want ondertussen woont Irene nog op kamers. "Het stoort me behoorlijk. Het zijn de leukste woningen die op die manier aan mijn neus voorbijgaan. Ik moet nu alles met anderen delen, terwijl ik voor hetzelfde geld ook een appartement voor mezelf zou kunnen huren."

Bejaardentehuis of kantoor wordt woning

Marc Calon, voorzitter van koepel woningbouwcorporaties Aedes, zegt dat corporaties alles proberen te doen om meer kleinere woningen beschikbaar te krijgen. "Oude bejaardenhuizen en oude kantoren worden omgebouwd om de doorstroming te bevorderen. We proberen alles."

Wonen in een kantoorpand: hoe is dat?

Toch vreest Calon dat het tekort aan sociale huurwoningen in de toekomst alleen maar verder zal toenemen. Minister Blok laat in een reactie weten dat hij ervoor gaat zorgen dat er meer woningen bijkomen.

Deel artikel: