Docenten en studenten van de Uva protesteren

Een nieuwe dag UvA-protest: soms kan een bestuur beter aftreden

Meer dan 300 universiteitsmedewerkers meldden zich aan voor de protestmars van afgelopen middag in Amsterdam. Een verdubbeling van het aantal dat vanmorgen al van plan was om te gaan. En dat is best opmerkelijk, zegt Jan Brabers, universiteitshistoricus aan de Radboud Universiteit.

"Dat het aantal zo snel oploopt, voelt het bestuur van de UvA best. Het is maar een klein percentage van het totaal aantal medewerkers, maar hiermee wordt de druk enorm opgevoerd." Of zo'n bestuur nou wel of niet fout zat in een situatie als deze, soms is het gewoon beter om af te treden om de gemoederen weer tot bedaren te brengen, vindt Brabers.

'Het vertrouwen is enorm beschaamd'

Dat docenten, hoogleraren en medewerkers zich hebben aangesloten bij het protest is niet uniek, zegt Brabers. "Dit gebeurde in de jaren 60 en 80 ook." Maar we kunnen dus wel stellen dat dit pas de derde keer in vijftig jaar is.

Landelijk probleem?

Speelt dit nou ook op andere universiteiten? Volgens Brabers wel, maar zijn de problemen in Amsterdam aan de UvA een stuk groter dan elders. "De bezuinigingen zijn groter, hele studies zijn weggestreept. En democratisch is het niet best gesteld, dat maakt dat het zo escaleert."

Hij zegt dat studentenorganen op andere universiteiten toch vaak wel het gevoel hebben dat er ruimte is voor inspraak en dat ze gehoord worden, in tegenstelling tot wat er volgens studenten op de UvA gebeurt. "Het Amsterdamse protest is echt een lokaal probleem."

Dat denkt ook onderwijsonderhandelaar Jan Boersma van de FNV. "De omvang van de problematiek is anders", zegt Boersma. Volgens hem staat de situatie aan de UvA op scherp door de reorganisatie daar. "Bij andere universiteiten merk je ook dat medewerkers en docenten/hoogleraren kritiek hebben op medezeggenschap en de werkdruk."

Op andere universiteiten speelt het ook, maar niet zo groot.

Jan Brabers

Protestmars

Vandaag meldden meer dan 300 medewerkers van de UvA zich aan voor de protestmars die om 15.00 uur begon.

De medewerkers hebben hun handtekening gezet onder een brief van docenten waarin ze vragen om het vertrek van het bestuur.

Wat doen de demonstranten nu?

"Het is hier inmiddels weer wat rustiger", vertelt verslaggever Mustafa. Hij volgde de protesten vandaag. Er zijn nu nog zo'n 50 studenten over en die probeerden de universiteitsbibliotheek te bezetten. Maar dat is vooralsnog niet gelukt. "Ze zijn inmiddels begonnen met drinken, dus het is afwachten of ze ook deze deur intrappen."

Deel artikel: