Delden speelt de Bevriijding na

'De bevrijding betekende niet overal feest'

Opa Ko aan het woord

In Ida's gedachte was het door het hele land een groot feest op 5 mei 1945. "Ik kende vooral de beelden van de optochten in Amsterdam." Maar nadat ze haar opa had gesproken, merkte ze dat de euforie niet direct door het hele land trok.

"Mijn opa in Andijk blijkt de bevrijding helemaal niet zo bewust te hebben meegemaakt. Hij hoorde het van een schipper, maar de communicatiemiddelen waren zo beperkt dat het een hele poos duurde voor hij echt wist wat er aan de hand was.”

De communicatiemiddelen waren zo beperkt dat het een hele poos duurde voor hij echt wist wat er aan de hand was.

Ida over haar opa

Het gooide Ida's beeld van feestende massa's nogal om. Ze sprak met haar opa nog lang na over de onzekerheid die er bij hem heerste. “Het is voor ons gewoon niet voor te stellen dat je niet even kon bellen. Daar sta ik nu pas eigenlijk bij stil.”

“Het is heel erg leuk als je verhalen van je opa of oma hoort. Dat maakt de gebeurtenissen van toen veel levendiger. En al was het geen mooie tijd, zij vinden het wel vaak leuk om erover te vertellen.”

Al was het geen mooie tijd, ouderen vinden het wel leuk om erover te vertellen.

Ida Doodeman

Hoe kwam het interview tot stand?

“Het gebeurde heel spontaan op Eerste Paasdag", vertelt Ida. "Mijn moeder las de oproep voor en mijn opa begon direct met zijn verhaal. Ik heb hem daarna gevraagd het nog eens te vertellen voor de camera."

Hoe stuur je je filmpje op?

Deel artikel: