NOS Op 3
ANP

Na anderhalve maand is er een eind gekomen aan de bezetting van het Maagdenhuis van de UvA in Amsterdam. De ME heeft de studenten er vanochtend uitgehaald.

De rechter bepaalde gisteren dat het universiteitsgebouw ontruimd mocht worden. Maar de gemeente wil zo'n actie alleen bij daglicht uitvoeren, en niet op zondag. Gisteravond lukte het niet meer, dus gebeurde het vandaag.

We sluiten hierbij dit liveblog.

13.30 uur

De pers mag het Maagdenhuis nog niet binnen. Eerst wordt gebouw onderzocht: zijn er spullen weg en zijn er inbraaksporen? Volgens de politie lijken er spullen te ontbreken in het Maagdenhuis. "Er moet veel onderzocht worden."

13.00 uur

Volgens de studenten is het Maagdenhuis nu echt helemaal leeg. En het festival lijkt afgelopen: iedereen staat nu op het Spui en er zijn geen lezingen meer.

De gemeente Amsterdam stuurt een opmerkelijke retweet:

12.10 uur

Het festival is nog steeds bezig op het Spui en de rust lijkt weergekeerd. Het is onduidelijk wat verder de plannen zijn van de inmiddels ex-bezetters. "Het is een heftige ervaring geweest", zegt een van hen.

11.55 uur

De politie is nu het Maagdenhuis aan het doorzoeken. In totaal zijn negen mensen aangehouden, voor belemmering, belediging en het gooien van verf tegen een politiepaard.

"We zijn hier niet om de boel te forceren, en we zijn er zeker niet op uit om geweld te gebruiken als dat niet nodig is", zegt een woordvoerder van de politie. "Maar zoals je ziet wordt er wel weerstand geboden."  

De mensen op het plein laat de politie nu even met rust. "We willen mensen wel de ruimte geven om uiting te geven aan hun emoties, want het is best heftig."

11.45 uur

"Al het vertrouwen dat het College van Bestuur langzaam leek te herwinnen, hebben ze met één klap onderuit gehaald", zegt een van de studenten die stond te kijken. Ze deed een tijd mee aan de bezetting, maar ging eerder al naar huis. 

Volstrekt belachelijk, noemt een van de bezetters de ontruiming. "Ze gaan mensen op hun kop slaan omdat ze buiten zitten. We liepen naar buiten, ze konden gewoon naar binnen en dan gaan ze mensen nog op hun kop slaan. Een belachelijke vertoning."

"Ze hebben mensen op hun kop geslagen"

11.30 uur

Op het Spui staan nu nog zo'n dertig studenten. Ze krijgen een college, in het kader van het Science Festival. Het lijkt erop dat het Maagdenhuis leeg is, alle aandacht gaat nu naar het college buiten. 

"We are educating ourselves", roepen ze. De politie houdt het nauwlettend in de gaten. En dan gaat het ook nog regenen.

De beelden van hoe de ME vanmorgen het Maagdenhuis in ging:

ME gaat het Maagdenhuis binnen

11.25 uur

Tientallen studenten zitten nog op het Spui, tegenover het Maagdenhuis. Er brak even paniek uit, waardoor de ME ingreep.

11.15

Er is nog meer politie het Maagdenhuis ingegaan. Volgens een van de studenten buiten op het Spui zijn ze "keihard in elkaar geslagen".

Ontruiming maagdenhuis

11.07 uur

Het loopt uit de hand; er wordt weer iemand weggesleept, door agenten in burger. Politie te paard komt erbij. Er zijn zeker drie mensen afgevoerd.

11.00 uur

"Geen geweld", schreeuwen de studenten, en het publiek schreeuwt mee. Sommige bezetters zitten op straat te huilen. Er wordt ook iemand weggesleept.

De ME haalt het Maagdenhuis leeg NOS

10.56 uur 

De bezetters roepen burgmeester Van der Laan op om te komen, omdat dit in hun ogen onmenselijk is. De ME is naar binnen gegaan. De bezetters hebben zich vastgeketend.

10.50 uur

Het College van Bestuur wilde niet praten over een ander moment van ontruiming, dus moest burgemeester Van der Laan nu wel de opdracht geven, gezien de rechterlijke uitspraak gisteren, meldt een verslaggever van AT5.

Degene die eerder is opgepakt, is inderdaad een van de bezetters.

10.42 uur

De ME komt er nu aan.

10.22 uur

De studenten zijn vastberaden om hun Science-festival door te zetten, buiten. "En we gaan ook door met acties en de Nieuwe Universiteit blijft doorgaan", riep een woordvoerder de menigte toe. "Want wat het College van Bestuur doet, is een klap in het gezicht, een totale blamage voor goedwillende mensen die een festival neerzetten."

10.17 uur

De ME is aangekomen bij het Spui. Een verslaggever van AT5 meldt dat het acht à tien busjes zijn. Iemand gaat helemaal door het lint en gooit met glas en wordt door de ME in een busje gezet en afgevoerd. Het is niet duidelijk of het een van de studenten is.

10.05 uur

10.00 uur

Het blijft tot het laatst spannend...

09.45 uur

AT5 meldt dat de ME-busjes onderweg naar het centrum van Amsterdam zijn.

09.30 uur

De studenten in het Maagdenhuis willen maandag pas vertrekken, maar vanmorgen lijken ze zich voor te bereiden op een ontruiming.

STER reclame