Pol Marban

Hoe een ingedut Spaans dorpje hip uit z'n siësta kwam

Niet iedereen is er blij mee, als er plotseling graffiti op de gevel van z’n huis zit. Maar in het Spaanse dorpje Fanzara doen ze niet zo moeilijk; daar hoor je er zelfs niet meer bij als je geen street art op je huis hebt. Dus staan kunstenaars in de rij om er aan de slag te gaan.

Vorig jaar was Fanzara nog een suf, ingedut dorp met iets meer dan 300 inwoners. Tot er wat kunstenaars bleven logeren. In de vier dagen die ze er waren, gaven ze het grijze dorp weer wat kleur. Toen ze weggingen, lieten ze 44 grote muurschilderingen achter. En nu is Fanzara één groot openluchtmuseum.

September 2014, kunstenaars in Fanzara

Fanzara is vergrijsd, zoals zoveel Spaanse dorpen. Jongeren zijn er niet meer, omdat er te weinig te beleven valt. Maar Javi Lopéz (48) liet Fanzara niet aan zijn lot over.

"Ik was 23 toen ik vanuit Barcelona naar Fanzara kwam. Mijn oma woonde hier en ik bracht er altijd mijn vakanties door. Maar het dorp leek tot stilstand te komen, dus moest er iets gebeuren."

Javi en zijn vriend Rafa Gascó stelden de dorpsbewoners voor om huizen met graffiti te laten versieren door kunstenaars. En daar had iedereen wel oren naar. "Dat komt door de geschiedenis van het dorp", zegt Javi. "Er waren plannen om hier een vuilstort aan te leggen, maar na protesten van de inwoners kwam die er uiteindelijk niet."

Dankzij de nauwe band die de inwoners aan de protesten overhielden, hadden ze het volste vertrouwen in het idee van Javi en Rafa en waren ze ervan overtuigd dat de kunstenaars er iets moois van zouden maken. Javi: "Ook al hadden ze van tevoren meestal geen idee wat er op hun gevel zou komen te staan."

Een van de muurschilderingen in Fanzara

Project MIAU (de Spaanse afkorting voor Onvoltooid Urban Art Museum), is nog niet af. Deze zomer, tussen 16 en 19 juli, is er een festival waar nog meer huizen worden beschilderd. En daar staan kunstenaars om te springen, maar de inwoners van Fanzara zelf ook. “Steeds meer mensen vragen of hun huis ook mee mag doen”, zegt Javi.

Deel artikel: