Het verhaal achter de foto van de haai-etende lynx

Is dit echt? Dat vragen veel mensen zich af bij deze foto van een rode lynx die een haai uit zee sleurt.

Volgens fotograaf John Bailey is er niets gefotoshopt aan het opmerkelijke plaatje. Hij nam de foto met z'n telefoon op Vero Beach in Florida. Hij dacht eerst dat hij een hond zag, maar vond het dier toch wel erg groot.

Toen hij dichterbij kwam, zag hij dat het om een rode lynx ging. "Hij staarde naar de zee, ik dacht naar kleine visjes. Toen sprong hij het water in, greep de haai en sleurde hem op het strand."

John legde het moment vast met z'n telefoon. Toen de lynx merkte dat hij bekijks had, liet hij de haai los en rende het dichtstbijzijnde bos in. John zei tegen Local 10 dat hij zo gefascineerd aan het kijken was, dat hij zich niet realiseerde dat het wel eens gevaarlijk voor 'm kon zijn.

Vero Beach

Experts weten niet of de foto echt is, maar zeggen dat het tafereel niet onrealistisch is. Wij belden met Kees Moeliker, een Nederlandse bioloog: "Het is zeker niet ondenkbaar dat dit gebeurd is. Als het niet gefotoshopt is, is het een foto die niets aan de verbeelding overlaat."

Geen viseter

Hoewel een rode lynx niet bekend staat als een viseter, is het niet uitzonderlijk dat hij iets van het strand haalt. "Rode lynxen eten vooral knaagdieren zoals konijnen, maar ook vogels. Dat ze langs het strand jagen om aangespoelde vogels te kunnen eten, wisten we al. Dus dat het nu misschien een halfdode haai is die in de branding lag, in plaats van een vogel, zou goed kunnen. Voor een rode lynx maakt dat niet zoveel uit, als het maar voedsel is."

Volgens Amerikaanse experts is het eerder opmerkelijk dat er een foto van het dier gemaakt is. Omdat lynxen erg schuw zijn, mijden ze meestal mensen.

Rode Lynx

Moeliker hoopt in de toekomst meer van dit soort bijzondere kiekjes te zien: "Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone op zak, dus er zullen steeds meer van dit soort unieke momenten gefotografeerd worden."

Deel artikel: