Stadion Galgenwaard voor FC Utrecht - Ajax

'FC Utrecht had moeten ingrijpen bij spreekkoren'

  • Youssef Abjij

    Redacteur NOS op 3

  • Youssef Abjij

    Redacteur NOS op 3

FC Utrecht had eerder moeten ingrijpen tegen de kwetsende spreekkoren tijdens de wedstrijd tegen Ajax afgelopen zondag. Dat zegt hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers.

Tijdens de competitiewedstrijd waren antisemitische leuzen te horen. Voor een deel waren die afkomstig van de harde kern van de voetbalclub.

Spreekkoren op de Bunnikside tijdens FC Utrecht - Ajax

Tijdens voetbalwedstrijden geldt een protocol als het gaat om spreekkoren. Zo moeten spelers bijvoorbeeld het veld verlaten als voetbalfans kwetsende leuzen blijven roepen.

Iedere voetbalclub hanteert zijn eigen regels. Die zijn vaak gebaseerd op een protocol, dat een aantal jaar geleden is ontwikkeld door ADO Den Haag.

FC Utrecht heeft bij spreekkoren een vijfstappenplan, waarbij de maatregelen steeds strenger worden. Het protocol begint bij de stadionspeaker, die het publiek oproept te stoppen en eindigt in fase vijf bij de ontruiming van het stadion in het geval de scheldkoren doorgaan.

Tijdens de wedstrijd van afgelopen zondag heeft de club zich volgens Olfers niet gehouden aan de richtlijnen: "De leuzen waren heftig en van lange duur. Ze hadden moeten ingrijpen tijdens de wedstrijd."

FC Utrecht heeft in een schriftelijke reactie excuses aangeboden. "Tijdens de wedstrijd hebben wij, evenals de KNVB, het Openbaar Ministerie en de politie, de bewuste tekst van dit liedje niet gehoord", schrijft directeur Wilco van Schaik. "Anders hadden wij het gebruikelijke protocol geactiveerd."

Strafrechtelijke vervolging

De Stichting Bestrijding Antisemitisme (BAN) nam daar geen genoegen mee en deed vandaag aangifte tegen FC Utrecht.

Vier jaar geleden spande de stichting ook al een kort geding tegen ADO Den Haag aan vanwege antisemitische leuzen. Met succes: de Haagse club moest voortaan de wedstrijd stilleggen als er kwetsende leuzen te horen waren. Daarop ontwikkelde de club spreekkoor-richtlijnen, die de basis zijn geworden voor veel andere voetbalclubs.

Anti-Joodse liedjes: had FC Utrecht eerder moeten ingrijpen?

Gedragsverandering

Olfers denkt dat BAN ook in deze zaak een goede kans maakt. "De twee zaken lijken erg op elkaar. Ook in de ADO-zaak waren er Youtube-beelden waarin je de leuzen goed kon horen. Nu is dat ook zo. Het argument van FC Utrecht dat zij de leuzen niet konden horen, is niet voldoende."

FC Utrecht laat weten dat er een "cultuur- en gedragsverandering" moet plaatsvinden. De voetbalclub zegt al langer bezig te zijn met het aanpakken van spreekkoren.

Deel artikel: