President Obama met zijn 'praatpop' Porosjenko

Dit is het leven van een Russische internettroll

135 comments op nieuwssites of social media schrijven, in shifts van 12 uur. Dat is het leven van een Russische internettroll. In een gebouw in Sint-Petersburg plaatsen jonge Russen propaganda op social media, Russische internetfora en onder nieuwsartikelen. Twee voormalige medewerkers vertellen aan The Guardian hoe het eraan toe gaat bij Ruslands troll army.

Met honderden tegelijk zitten ze in een groot gebouw. 24 uur per dag zijn ze bezig om het internet te overspoelen met anti-westerse of Russische propaganda. En dat is hard werken, vertelt Marat Burkhard. "Als we 's ochtends binnenkwamen, zetten we onze proxy-servers aan, zodat niemand kon zien uit welk land we kwamen. Daarna keken we naar onze opdracht die dag."

  • Russische memesite
    Petro Porosjenko, president van Oekraïne in pikante lingerie: "Videoconferentie voor het ontvangen van nieuw krediet voor Oekraïne!”
  • Russische memesite
    President Porosjenko en premier Jatsenjoek met zijn hand in het verband. Porosjenko: "Wat is er met je hand?" Jatsenjoek: "Iemand had ‘n 5-dollar biljet in een muizenval gestopt."
  • Russische memesite
    De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Kerry (links): "Hoe minder je weet des te beter je slaapt." Zijn Russische tegenhanger Lavrov (rechts): "Vreemd dat jij überhaupt nog wakker wordt."
  • Russische memesite
    Assistente: "President, president Poetin is gearriveerd, in ’n onderzeeboot." Obama: "Gefeliciteerd met 1 april!" Assistente: "Hij is gearriveerd in een tank!"

Zo'n opdracht bestond bijvoorbeeld uit het posten op fora van Russische steden, die allemaal een eigen site hebben. Marat werkte in een team met twee collega's: eentje speelde de 'slechterik', die iets negatiefs schreef over de autoriteiten. "De andere twee gingen daar dan tegenin en zeiden dat de autoriteiten juist helemaal gelijk hadden", zegt Marat tegen REFRL. "Eentje reageerde dan met een link, en de ander met een plaatje."

Het engste is als je vrienden herhalen wat in jouw opdracht stond. Dan besef je dat het ook echt effect heeft.

Een Russische internettroll

Die link verwees dan bijvoorbeeld naar een speciaal opgerichte Russische site voor patriotten. En er is een speciale pagina met allemaal Russische memes en cartoons, waarvan we wat voorbeelden in de slideshow hebben gezet.

Een andere troll maakte blogs op het sociale netwerk LiveJournal. Ze hield een normaal blog bij en linkte naar gezellige verhalen als 'Europe's 20 most beautiful castles'. Maar afhankelijk van de opdacht die ze kreeg, gooide ze er af en toe een politiek-getinte post over bijvoorbeeld Oekraïne tussen. "Het engste is als je vrienden herhalen wat in jouw opdracht stond. Dan besef je dat het ook echt effect heeft."

Veel van de opdrachten gaan over Oekraïne. De trolls mochten alleen maar negatief schrijven over de regering in Kiev, maar mochten geen kwaad woord schrijven over de separatisten in het oosten. Op hun beurt doet Oekraïne volop mee met die propaganda-oorlog. Het Nederlandse ministerie van Defensie zegt dat Nederland dit soort trolls niet inzet.

Het propaganda-trollen is geen nieuw en ook geen exclusief Russisch fenomeen - al zijn de Russen wel fanatiek. Ook van China en Groot-Brittannië is bekend dat ze het doen (in dit rapport vind je meer info per land). Ludo Baauw is een internetbeveiligingsexpert, en dit verbaast hem niks. "De Russen doen 't, maar de Chinezen ook. En het zou me niks verbazen als Amerika dit ook doet, al heb ik daar nog nooit een concreet voorbeeld van gezien. China heeft tienduizenden hackers in dienst, dit is gewoon onderdeel van de propaganda-oorlog."

Deel artikel: