NOSop3

NOSop3

Dit waren jullie beste back-up verhalen

. .

Of het nou 1000 verloren liedjes zijn (Julian), je dierbare vakantiefoto's uit Frankrijk (Wilbert), of gewoon pech met de harddisk (Nigel) - het is nooit leuk om je levenswerk aan data te verliezen. Jullie als lezers, kijkers en luisteraars kennen dat gevoel maar al te goed. We vroegen jullie je meest vrolijke én droevige verhalen te delen in het kader van World Backup Day.

Het verhaal van Eloy greep ons het meest aan. Hij wint als troost een NOS usb-stick, met daarop een back-up van zijn back-up verhaal. Want, je kunt nooit genoeg back-uppen.

. .

Diefstal

Eloy schrijft over een stormachtige nacht "net als deze", in 2004. Er werd ingebroken en de boeven namen een laptop en een digitale camera mee. Helaas stonden daar de foto's op van het eerste halve levensjaar van hun pasgeboren zoon. 

Eloy maakte altijd back-ups van foto's op een cd-rom en toevallig had hij dat net afgelopen weekend nog gedaan: de cd'tjes zaten goed opgeborgen in een tas. "Maar net die tas gebruikte de inbreker om onze spullen droog de storm mee in te nemen. Alles kwijt, ondanks het back-uppen."

. .

Misschien wel de beste back-up

Martin vertelt over de tijd dat hij op het vwo zat, en je nog moest inbellen voordat je het internet op kon. Zijn vader hoorde van een vriend dat je de 'personal computer' ook eens in de zoveel tijd moest formatteren. Anders werd 'ie te traag en moet je hem misschien wel na tien jaar vervangen: dat wil natuurlijk niemand.

Zijn vader, die in die tijd nog niet zo veel van computers wist, liet dat dan ook meteen doen. Hij wist niet dat al het schoolwerk van Martin, dat nodig was om te slagen, dan ook verloren zou gaan.

Maar gelukkig had Martin nog een andere -en misschien wel de beste- 'back-up': "Na een zoektocht door mijn kamer bleek dat alle boekverslagen toch nog in print op mijn kamer rondslingerden. Voorzien van scheuren, kreukels en koffievlekken heb ik het ingeleverd bij mijn docent, die me gewoon liet slagen." 

Geen diefstal

Zoek mijn Mac staat bekend als een handige functie om je laptop te blokkeren als hij gejat is, maar voor Jan Paul liep het iets minder leuk af. Hij wilde de functie een keertje uitproberen. Nadat zijn computer was geblokkeerd, kwam hij erachter dat hij de code helemaal niet had. 

Het apparaat ligt nu in de Apple Store. "Misschien kunnen zij de blokkering nog opheffen, anders ben ik alles kwijt", zegt Jan Paul.

. .

Als sneeuw voor de zon

Soms kan een back-up zelfs een bedrijf redden. Peter werkte als programmeur bij een transportbedrijf toen hij te maken kreeg met een foutmelding in het systeem. Wat bleek harde schijf kapot. Een ingenieur moest de nieuwe schijf installeren en om dat te doen, typte hij een nieuw serienummer in. 

Peter: "Alle data verdwenen opeens als sneeuw voor de zon." Het bedrijf had ergens in een kluis lag nog een back-up liggen. De directeur verzocht iedereen wel even vriendelijk niet meer de serienummers te veranderen.