NOS Op 3
Anouk Kantelberg

Vandaag aanwezig in de Jaarbeurs in Utrecht: Batman, The Joker, Pikachu en Sailor Moon. Voor het eerst is er in Nederland een Comic Con, een evenement waar je helemaal los kan gaan als je favoriete figuur uit films, series of strips.

Het is ontzettend druk, vertelt mede-organisator Michiel Verheijdt. "We verwachten vandaag 15.000 bezoekers, en op basis van het aantal verkochte kaartjes verwacht ik morgen weer zo'n aantal."

Hier komen de fans die verder gaan dan 'wow, dit is wel een tof spelletje'.

Michiel Verheijdt

De nadruk ligt bij de Dutch Comic Con op cosplay, het jezelf verkleden als een figuur uit een serie, film of strip. "Ik zie vandaag vooral veel Batmans. En The Joker is ook erg populair", zegt Michiel.

Esmee als Lilith uit het spel Borderlands Esmee Otter

Een van die cosplayers is Esmee, die voor Insidegamer ook schrijft over cosplay. Ze is vandaag verkleed als haar favoriete game-character Lilith (zie foto). "Cosplay is komen overwaaien uit Japan en wordt steeds populairder in Nederland." 

Wat er zo leuk aan is? "Het is ontzettend creatief. Ik hield altijd al van tekenen en dit is een soort praktische kunst. Het is gewoon ontzettend tof als mensen je personage herkennen en alle moeite die je hebt gedaan weten te waarderen. Daarnaast is de community eromheen ontzettend leuk."

Waar cosplay tien jaar geleden misschien nog onbekend was, neemt de populariteit ontzettend toe. "De nerds komen uit de schaduw en krijgen ook een stem", zegt Michiel. Maar ook de producenten van de hier populaire fan-cultuur snappen dat dit de kern van hun doelgroep is. Nintendo heeft hier bijvoorbeeld een grote stand - dit zijn de fans die verder gaan dan 'wow, dit is wel een tof spelletje'."

Behalve kijken naar outfits en zoeken naar je favoriete personage is er nog veel meer te doen. Een kleine greep hieronder, hier en hier een uitgebreider overzicht.

- De Batmobiel is er;

- Allerlei acteurs uit bekende series zijn er: je kan onder meer meeten en greeten met acteur Giancarlo Esposito uit Breaking Bad, Joseph Gatt en Julian Glover van Game of Thrones en Michael Cudlitz van The Walking Dead;

- Uiteraard zijn er wereldberoemde cosplayers zoals Enji Night en Giada Robin;

- Verder zijn er tekenaars en treden er bands op. Ook zijn er standjes van bedrijven.

STER reclame