NOS Op 3
Flickr / Tom Newby

Jarenlang wilde Nintendo er niet aan: hun games op de smartphone. Maar het bedrijf is overstag, Mario komt naar je telefoon.

Nintendo gaat samenwerken met Dena, een bedrijf dat onder meer spellen voor mobiel maakt. Jarenlang wilde het Japanse bedrijf hun games niet op de smartphone uitbrengen. "Ze kozen voor hun consoles en handhelds zoals de DS", zegt gamedeskundige Chantal Koolhoven. "Ze waren bang dat mobiele spellen hun eigen verkoopcijfers zouden doen dalen."

Van Mario tot Zelda

Dus, krijgen we nu Super Mario Bros op de smartphone? In ieder geval niet in de vorm zoals je die al kent. "Ze gaan geen ports maken", zegt Chantal. "Dus geen een-op-een-kopieën van oude spellen. Ze gaan wel de characters gebruiken om nieuwe spellen te maken, en ook echt allemaal: van Mario tot Zelda."

Naast Mario, komt er ook een speciale dienst die de Nintendo-games op verschillende platformen speelbaar maakt - dus zowel Nintendo-apparaten als je telefoon. 

Sinds de jaren 80 maakt Nintendo al consoles en handhelds. We zetten de belangrijkste even voor je op een rij.

Consoles en handhelds door de jaren heen NOS

Waar Nintendo ooit de gigant van de game-industrie was, neemt het marktaandeel van de Japanners al jaren af. Hun laatste console, de Wii U was bepaald geen succes. Doen ze dit dan om te overleven? 

"Nee", zegt David Nieborg, game-onderzoeker. "Nintendo verdient nog steeds heel veel geld. Ze hebben het intellectueel eigendom op al die characters - Mario, Luigi, Bowser en Zelda, noem maar op.  Dit is geen vlucht, maar een stap naar voren. En die namen en merken - net als Angry Birds en Candy Crush - worden steeds belangrijker."

"Ik vind het een goede, maar ook gewaagde stap", zegt Chantal. "Je hebt veel gamers die op hun telefoon spelen, dus je kan een veel grote publiek bereiken. Aan de andere kant doet de nieuwste handheld, de 3DS, het heel goed. Of dat met mobiele games minder gaat worden, gaan we zien."

En dan nog even voor de liefhebbers, een stukje retrobeleving: 

Ik vind het een goede, maar ook gewaagde stap.

Game-expert Chantal Koolhoven

STER reclame