BigLift's MV Traveller

Nederlands schip redt ziek kind van afgelegen eiland

  • Jurjen IJsseldijk

    Redacteur NOS op 3

  • Jurjen IJsseldijk

    Redacteur NOS op 3

Een Nederlands vrachtschip heeft geholpen om een doodziek meisje van 7 in het ziekenhuis te krijgen. Vorige week vrijdag kreeg de bemanning van de MV Traveller een noodoproep: het eiland Sint-Helena had hulp nodig. Het meisje moest zo snel mogelijk naar het ziekenhuis, maar doordat het eiland nogal afgelegen ligt, was dat moeilijk.

Met nogal afgelegen bedoelen we: afgelegen. Het dichtstbijzijnde vasteland is Angola. Met dichtstbijzijnde bedoelen we: 1950 kilometer oceaan tussen Sint-Helena en Angola. Naar het eiland Ascension - met vliegveld - was het maar 1100 kilometer varen. Dus voer de MV Traveller daar heen.

St. Helena, haast alleen in de Atlantische Oceaan

Normaal gesproken gebruiken eilandbewoners in dit soort situaties een schip dat tussen Zuid-Afrika en de eilandjes in de Atlantische Oceaan vaart, maar dat was niet in de buurt. Helikopters kunnen Sint-Helena niet bereiken, omdat de afstand simpelweg te groot is.

Een bruikbaar vliegveld is er niet op het eiland en vervoer met een kleinere boot was onmogelijk, omdat alleen grotere schepen geschikt zijn voor de lange reis. Dus duurde het even voor het zieke meisje hulp kreeg van het vrachtschip.

De MV Traveller, 99 meter lang, 25 meter breed

Van Sint-Helena naar Ascension

NOS op 3 sprak met Arne Hubregtse, directeur van rederij BigLift Shipping. "Mensen op het eiland hadden contact gezocht met de kustwacht, die op de satelliet checkte welke schepen in de buurt waren. Wij waren op weg van Durban naar de Maagdeneilanden en Sint-Helena lag aardig op de route. We hoefden maar een paar uur om te varen."

Zo gezegd, zo gedaan. "Uiteindelijk kostte het ons een halve dag om naar Sint-Helena te varen. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwamen we aan bij het zieke meisje, haar ouders en medici. Een dag later kwamen we bij Ascension", zegt Hubregtse. De Verenigde Staten heeft een vliegbasis op dat eiland, daar stond een militair vliegtuig te wachten dat de patiënt naar Londen vloog.

Hier gaat het zieke meisje van boord

Ze is bij, praat en eet

Over het meisje is weinig bekend, maar volgens een journalist op St. Helena gaat het, sinds ze maandag werd opgenomen, weer een stukje beter. Hij las een Facebook-post van haar moeder. "Het ziekenhuis onderzoekt nu wat ze precies mankeert. Ze is bij, praat en eet en heeft zo haar goede en slechte dagen. Bedankt voor de steun en gebeden."

Als op zee hulp nodig is, help je.

Arne Hubregtse, directeur van BigLift Shipping

Hubregtse: "Als we op zee elkaars hulp nodig hebben, dan helpen we elkaar. We hebben niet eens getwijfeld of we moesten helpen. Als het een schip was geweest dat in nood was, had het zelfs gemoeten van de wet. Nu konden we een ziek meisje helpen, dat doe je dan."

Deel artikel: