NOS Op 3
Flickr / beatkueng / CC BY-NC 2.0

Xtc, ketamine, crystal meth en paddo's zijn per ongeluk een dagje legaal in Ierland. Een drugswet uit de jaren '70 werd onwettig verklaard door het hooggerechtshof, waardoor bepaalde psychedelische drugs die onder die wet vallen nu tijdelijk legaal zijn. 

Maar de regering had er rekening mee gehouden. Ze hadden ook al een paar wetten opgesteld voor het geval dat, maar die wetten kunnen niet meteen ingaan. Tot donderdag is het bezit en gebruik van de drugs daardoor legaal en kunnen de Ieren even helemaal los:

De Ierse leprechaun; misschien iets te veel gebruikt

"Het is nog steeds zo dat verkoop, verschaffen, export of import van zulke substanties illegaal is, zelfs vandaag", zegt de Ierse minister van Volksgezondheid. Maar dat zijn de meesten ook niet van plan:

Door het vonnis moeten ook oude strafzaken opnieuw tegen het licht worden gehouden. Volgens de minister van Justitie zijn enkele tientallen mensen de afgelopen jaren veroordeeld voor het bezit van paddo's en andere drugs. Maar omdat de wet dus niet klopt, moet hun zaak opnieuw worden bekeken. "Het gaat om een tientallen mensen, die vaak ook om andere feiten zijn veroordeeld. We gaan ze nu allemaal na", zegt de minister.

STER reclame