Niet naar de Costa, maar naar de aandelenbeurs

De spaarrentes zijn historisch laag en de aandelenkoersen vliegen wereldwijd omhoog. In plaats van je spaargeld weg te smijten voor een zonbestemming ver weg, kan je met je spaargeld juist verdienen door te beleggen. Tenminste, zo lijken steeds meer mensen te denken. Het aantal beleggers groeit. En dat zijn echt niet alleen maar de grijze mannen in pak, ook de jonge belegger is in opkomst.

Toch is succes niet gegarandeerd. Drie beleggers van onder de dertig delen hun ervaringen en geven hun gouden tip tot succes.

'Beleggen terug van weggeweest'

Beleggen... Why?!

Een simpele vraag voor Gideon van den Bosch (26) die sinds november actief in aandelen handelt. Het is de snelheid van de koersen die hem aanspreekt: 'Ik beleg in iets dat heel laag staat en een uur later kan ik al met winst eruit stappen'. Waël Massri (22) kan dit beamen. "Je maakt meer geld met geld, dan met arbeid." Hij raakte mede geïnteresseerd in de beurs door het kijken naar The Wolf of Wall Street: "Je kan er net als in de film ontzettend rijk mee worden als je het goed speelt".

"Bovendien rendeert spaargeld voor geen meter op dit moment." zegt Patrick Smit (18) die sinds eind 2014 in de aandelenhandel zit. Dat het ook gewoon een 'leuk spelletje' is, maakt het voor Gideon de perfecte vrijetijdsbesteding.

Je maakt meer geld met geld, dan met arbeid.

Wael Massri (22), belegger
Handelaren op Beursplein 5.

Waar moet je op inzetten?

Waar moet de onervaren belegger op inzetten? De heren hebben alle drie zo hun stokpaardjes. De jongste, Patrick, ziet vooral kansen in de wisselkoersen. "De waarde van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar is onwijs aan het zakken, daar moet je op inzetten."

Gideon zet vooral in op stabiele koersen als goud, zilver en olie: "Deze koersen zijn veel minder wisselvallig, er zijn geen grote schommelingen zoals bij bedrijven die beursgenoteerd zijn".

Waël gaat de andere kant op: "Hou Apple in de gaten, die koers gaat nog steeds als een trein".

Emotie is mijn grootste valkuil.

Patrick Smit (18), belegger

Valkuilen genoeg

Er kan een hoop mis gaan, waarschuwen de heren. Ze zien zichzelf als de grootste valkuil voor succes. Gideon: "Je moet echt niet te hebberig worden. Als je een keer geen winst maakt, moet je ook tevreden zijn." Patrick haakt in op zijn eigen gevoel. "Je kan heel snel overmoedig worden omdat het zo leuk is. Mijn eigen emotie is dan ook de grootste valkuil."

Waël komt met een voorbeeld. Het aandeel Imtech daalde de afgelopen tijd sterk, van 160 naar 50 euro. "Dat is een absurde daling". Zo laag dat hij dacht dat de koers alleen maar kon stijgen, aangezien Imtech een groot bedrijf is. Het tegendeel werd waar: "Het aandeel daalde verder en staat nu op 3,57 euro." Dat heeft hem dus wel wat centjes gekost.

Waël volgt het nieuws nu regelmatiger: "Hierdoor kan ik de koersen beter voorspellen, resultaten zijn immers de grootste drijfveer voor correcties op de beurs."

Ik ben ontzettend impulsief en dat is echt niet handig.

Gideon van den Bosch (26), belegger

Deel artikel: