1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS

Online discriminatie wordt vaker bestraft

De boete van 360 euro die drie mensen krijgen voor het plaatsen racistische teksten onder een selfie van oranje-international Leroy Fer, was wel te verwachten, zegt strafrechtadvocaat Christian Visser van Meijers Canatan advocaten in Amsterdam.

"De KNVB en de aanvoerder van het Nederlands elftal, Robin van Persie, hadden hun ongenoegen uitgesproken over de beledigende reacties. En daarbij was er veel ophef over in Nederland. Het ging om het beledigen van een bekende groep mensen. Dit bij elkaar gaf het OM een aanzet om er iets mee te doen. Daarbij waren de IP-adressen bekend, dus dan is er voldoende bewijs voor het OM", aldus Visser.

De drie moeten nu een boete betalen van het OM. Als ze dit niet doen, moeten ze voor de rechter verschijnen.

Individuele gevallen zullen niet zo snel een zaak opleveren. Visser denkt niet dat justitie het internet afspeurt op zoek naar discriminerende reacties die gericht zijn aan één persoon.

"Nu actie tegen racistische reacties"

'Ook een beetje slachtoffer'

Een geldboete is volgens Visser een gebruikelijke straf. Taakstraffen worden ook wel gegeven. Als iemand al eens eerder in aanraking is gekomen met justitie, zal de straf hoger uitvallen: "Wat je vaker ziet is dat jonge mensen niet goed kunnen inschatten wat hun opmerkingen teweeg kunnen brengen als ze die online zetten."

"Zo is er ook wel eens een racistische tweet naar Ryan Babel gestuurd. Toen heeft Babel zelf de naam van degene openbaar gemaakt. Half Nederland viel over die jongen. Eigenlijk werd hij hierdoor ook een beetje slachtoffer. "

Deel artikel: