Thuis wonen

Wonen, werken, liefde: de 'flexgeneratie' doet alles later

Settelen? Dat doet de twintiger niet meer zo snel. Twintigers volgen langer onderwijs, beginnen later aan een vaste baan en hebben pas op latere leeftijd behoefte aan vastigheid in hun liefdesleven. De twintiger anno 2015 is flex, en wordt alleen maar flexer.

Dat blijkt uit het rapport De leefomgeving van twintigers dat het CBS vandaag presenteert. Deze ‘flexgeneratie’ groeit, meldt het instituut. De minst gesettelde groep twintigers, studerend zonder vaste relatie, was in 2014 ruim twee keer zo groot als de groep meest gesettelde twintigers, met een vaste baan en relatie. In 2004 waren deze groepen nog even groot.

De twintiger anno 2015 is flex.

CBS

Thuis wonen wel zo makkelijk

Het standaard verhaal ‘met 18 het huis uit’, gaat echt niet meer op. 60 procent van de mensen onder de 23 woont nog bij z'n ouders. Sowieso verlaat niet iedere twintiger het ouderlijk nest. Integendeel, 10 procent van de Nederlanders viert hun dertigste verjaardag nog aan de keukentafel van paps en mams.

Twintigers wonen langer thuis dan voorheen

Twintigers die wel op zichzelf wonen, zitten vooral in huurflats. Woon je als twintiger in de stad? Dan is de kans groot dat je een hbo- of universitaire opleiding volgt. Lager opgeleiden blijven namelijk eerder hangen in de dorpen.

Vaste contracten passé

De trends in het wonen zijn door te trekken naar de arbeidsmarkt. Twintigers studeren langer en beginnen daardoor later aan een vaste baan. De verschillen tussen jonge en oude twintigers zijn de laatste jaren bovendien verder toegenomen. Van de jonge twintiger met een vaste baan, had bijna de helft in 2014 een parttime baan. In 2004 was dit nog 29 procent. Het aandeel vrouwen in deeltijd blijft onveranderd hoog ten opzichte van de mannen.

Fulltime of parttime, dat heeft geen invloed op het salaris per geslacht. Vrouwen tussen de 25 en 30 zijn hoger opgeleid dan mannen en verdienen daardoor ook meer, zo meldde het CBS vorig jaar al.

Mensen van 20 met een vast contract

Eenmaal afgestudeerd blijkt het vinden van een baan lastiger dan voorheen. Het aantal twintigers met een vast contract is de afgelopen tien jaar zelfs bijna gehalveerd. Was dit in 2004 60 procent, nu heeft slechts 35 procent vast werk.

Liefde voor later

En tot slot de liefde. Ook hierin zijn twintigers flexer. Later aan een vaste baan en een vaste stek betekent ook dat twintigers later beginnen aan een vaste relatie. De zogenaamde ‘samenwoonrelatie’ is minder gebruikelijk dan voorheen.

Vrouwen beginnen nog steeds eerder aan samenwonen dan mannen. Mannen wonen liever langer zelfstandig in een flat of appartement.

Crisis

Heel flex allemaal, maar het heeft meer met de crisis te maken dan met de houding van twintigers. Volgens demograaf Jan Latten is er door de crisis gedoe op de arbeidsmarkt, waardoor jongeren langer studeren. En dus verschuiven de vervolgstappen, zoals een vaste baan en een koophuis, naar latere leeftijd.

Deel artikel: