Nouman ali khan

Jonge moslims leren on-demand van YouTube-imams

Het benefietgala in Rijswijk, waarvoor onder meer drie omstreden imams waren uitgenodigd, zal deze zondag via een livestream te zien zijn. Organisator Ramahaa hoopt dat de uitgenodigde sprekers op die manier een grote groep mensen bereiken.

Niet zo'n gekke gedachte: online zijn veel islamitische sprekers sowieso al populair. Via YouTube-video’s, social media en televisieoptredens bereiken zij een groot publiek. "Ze zijn zo populair omdat ze de taal van de jongeren spreken", zegt Maurits Berger, hoogleraar Islam in het Westen aan de Universiteit Leiden. "Het gaat ook vaak over onderwerpen die jongeren aangaan, bijvoorbeeld over voetbal of als het uit is met je vriendje. Het gaat over jou als gelovige in deze tijd."

Volgens Berger is de jongere generatie heel religieus. "Ze missen vaak nog echte, diepe kennis." Het zijn volgens Berger vaak vrome, Arabischtalige geleerden en imams die daarom veel worden bekeken.

De generatie van nu is heel religieus.

Maurits Berger

Maar Azzedine Karrat, hoofdimam van de Rotterdamse Essalam Moskee, zegt dat vooral de Engelstalige sprekers populair zijn. "Hun roem neemt toe, juist vanwege die taal en omdat de inhoud laagdrempelig is."

Karrat zegt dat jongeren meestal veel vertrouwen hebben in deze grote namen. "Bovendien komen die Engelstalige sprekers vaak zelf ook uit een westerse cultuur. Dat spreekt de mensen hier ook aan." Wel vindt hij dat YouTube geen middel is om kennis op te doen. "Het kan wel voor vermaak, of als je je kennis wilt verbreden."

Essalam Moskee in Rotterdam
Imams op de livestream

Enkele populaire Engelstalige sprekers zijn de Amerikanen Hamza Yusuf en Yusuf Estes. Maar ook Nouman Ali Khan, die meer dan een miljoen likes heeft op zijn Facebook-pagina, is een grote naam. Hij is een favoriete spreker van de 21-jarige Malika Ouacha, die veel online lezingen bekijkt.

Het liefst kijkt ze naar modernere sprekers. "Hun speeches gaan ook vaak over dingen die gerelateerd zijn aan het multiculturele westen. Bijvoorbeeld over daten." En filmpjes op YouTube hebben voor haar een groot voordeel. "Ik kan kijken wanneer ik dat wil. Het zijn meestal filmpjes van zo’n twintig, dertig minuten."

Ze gaat niet graag naar grote moskeeën en belijdt haar geloof het liefst privé. De online filmpjes zijn voor haar daarom een goede vervanger. "Als ik een vraag heb, kan ik het gewoon opzoeken. Het kost je twintig minuten van je tijd en je hebt weer veel geleerd over je religie."

Ik kan kijken wanneer ik dat wil.

Malika Ouacha

Het zijn dus vooral de modernere sprekers die populair zijn, maar er zijn online ook filmpjes met daarin controversiële uitspraken. "Iemand kan prachtige uitspraken doen, maar twee klikken verder is er een andere spreker die zegt supporter van al-Nusra te zijn", zegt Berger.

De stichting Ramahaa nodigde imams uit die bekend stonden om hun stevige uitspraken. Berger vindt het 'wat onhandig' dat de stichting juist hen uitnodigde. "Ze weten dat er in de moslimgemeenschap echt paniek is over jongeren die zomaar richting Syrië verdwijnen."

Toch helpt het volgens Berger niet om deze mensen helemaal niet meer uit te nodigen. "Maar dan moet de discussie wel plaatsvinden."

Deel artikel: