ANP

'Het alcoholslot is een wijze les geweest'

  • Arlene Gelderblom

    Verslaggever NOS op 3

  • Arlene Gelderblom

    Verslaggever NOS op 3

Als je dronken achter het stuur zit en wordt betrapt, krijg je voortaan geen alcoholslot meer. De straf is volgens de Raad van State oneerlijk, omdat die voor de ene persoon veel meer gevolgen heeft dan de ander. Zo hebben automobilisten die dagelijks rijden er veel meer last van.

Mensen die op dit moment een alcoholslot in hun auto hebben, zitten er wel nog even aan vast. Een van hen is de 31-jarige Roland.

NOS
Roland in zijn auto met alcoholslot

Roland zat met acht biertjes op achter het stuur toen hij werd aangehouden. "Het gebeurde tijdens een klein ritje van een kilometer van een vriend vandaan naar mijn huis. Ik was te lui om mijn auto de volgende dag op te halen en ik dacht dat het wel zou kunnen."

Baan kwijt

Hij heeft nu drie maanden een alcoholslot in zijn auto. Daarvoor moest hij, naast de boete van 1000 euro, 4000 euro betalen. Ook raakte hij zijn baan als vertegenwoordiger kwijt.

"Een heleboel werkgevers zijn er om logische redenen niet echt happig op om een alcoholslot in een bedrijfsauto te bouwen", vertelt Roland. "Dat kan ik begrijpen, maar daar wordt geen rekening mee gehouden door het CBR."

Nu werkt hij met als verhuizer en maakt hij ritjes voor werk in z'n eigen auto.

Roland hoopt dat zijn alcoholslot nu ook weggaat
NOS
Roland moet altijd blazen voordat hij weg kan rijden

Nu de Raad van State het alcoholslot heeft verboden, hoopt Roland dat hij het slot ook niet hoeft te houden. "Als je iets fout doet moet je gestraft worden. Maar als een ander die straf niet krijgt, vind ik het oneerlijk." Hij heeft al contact gezocht met z'n advocaat om te kijken of hij van het alcoholslot af kan.

Wijze les

Ondanks de voor hem zware straf vindt Roland het wel terecht dat hij gepakt is. "Af en toe denk je weleens: het is stom geweest, ik had het niet moeten doen. Dan had ik deze ellende nu niet gehad."

Toch is hij ergens ook wel blij: "Het had erger gekund. Ik had ook iemand aan kunnen rijden. Het is een wijze les geweest."

Deel artikel: