Giethoorn

Giethoorn wil vakje in internationale editie Monopoly

Giethoorn op de kaart - letterlijk. Het Overijsselse dorp probeert in de wereldeditie van Monopoly te komen.

Monopoly bestaat 80 jaar en daarom komt er een speciale Monopoly Wereldeditie uit. De fans kunnen bepalen welke steden en dorpen daarin zitten. Monopoly leverde eerst een lijst van 80 wereldsteden waar je op kan stemmen, maar vanaf vandaag kan iedereen stemmen op elke willekeurige nederzetting ter wereld in de #voteMonopoly-campagne.

Slechts 2 plekken zijn er voor die Wild Card-stemronde. En daar wil Giethoorn er dus één van zijn.

  • Flickr / Luke Ma / CC BY 2.0
    Giethoorn
  • Flickr / Luke Ma / CC BY 2.0
    Giethoorn

Gedicht

De campagne is inmiddels in volle gang. "We hebben de ondernemers in het dorp gemobiliseerd", zegt campagneleider Lennard de Boer. "We zijn best een creatief dorp. Een van onze dichters maakt een gedicht. Daar moest een filmpje bijkomen, maar door het weer de afgelopen dagen is dat niet gelukt."

De hamvraag: maakt Giethoorn kans? Het dorp heeft 2500 inwoners, dus die stemmen heb je. "Maar wat jammer is: ondernemers zouden op de Hiswa promotie voor ons maken, maar de actie is niet meer tegelijkertijd met de beurs", zegt De Boer.

Wat misschien wel meer mensen bereikt: een internationale lobby in China. "Een van onze ondernemers is nogal actief met Chinees, dus zij gaat haar Chinese netwerk aanspreken." Jaarlijks komen 200.000 Chinezen naar Giethoorn.

"Het is afhankelijk van de eerste paar dagen", concludeert De Boer. "Of er een kettingreactie van de campagne gaat ontstaan."

Wat krijg je op je bord?

Stemmen op Giethoorn - of elke andere willekeurige stad of dorp - kan tot en met 9 maart. Op 19 maart, de officiële verjaardag van Monopoly, wordt bekend welke 22 steden daadwerkelijk op het bordspel staan. 20 daarvan komen uit de lijst met 80 wereldsteden; de laatste twee komen uit de Wild Card-ronde.

Amsterdam krijgt misschien wel een vakje. "De lijst is nu afgeschermd om het zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, maar eerst hadden we daar nog wel zicht op", zegt een woordvoerder. "Amsterdam heeft toen de hele tijd in de top 20 gestaan." De lijst werd toen aangevoerd door onder meer Lima, Warschau, Riga en Hongkong. "Maar dat kan dus allemaal nog veranderen."

Deel artikel: