NOSop3

Vlamingen vieren 'Nationale Stoofvlees-frietdag'

Flickr Creative Commons / Tach_RedGold&Green

In Vlaanderen zijn veel mensen op dit moment aan de slag met vlees, bier en een gezonde dosis geduld. Het is daar namelijk 'Nationale Stoofvlees-frietdag'.

Dat gerecht werd in het televisieprogramma Dagelijkse Kost massaal verkozen tot hét Vlaamse gerecht. Tv-kok Jeroen Meus besloot vervolgens 1 maart tot een nationale stoofvleesdag uit te roepen. Zo'n 25.000 hebben via Facebook aangegeven vandaag mee te koken.

Niet iedereen is blij met de nieuwe nationale dag. De Stoofvlees-frietdag valt namelijk samen met het burgerinitiatief Dagen Zonder Vlees, waarbij bijna 50.000 mensen 40 dagen vasten om mensen na te laten denken over hun voedsel. 

Dat je in De Morgen vegetariërs ‘een hoogopgeleide, goed verdienende elite’ noemt, die ‘rondrijdt met bakfietsen en er heel hip uitziet’, tot daar aan toe. Maar moet je daarom die andere Vlamingen aanzetten om zo veel mogelijk ‘stoverij’ te eten? En vooral: moet dat pal in de Dagen Zonder Vlees-campagne, die ook niet-vegetariërs veertig dagen lang bewuster wil laten eten? Een kok verdenken we niet graag van slechte smaak, maar dit is toch op zijn minst slechte timing.

Maarten Byttebier, redacteur van De Standaard

Ook is er kritiek dat de sponsors van Dagelijkse Kost flink zouden profiteren van de vleespromotie. Daarom heeft de redactie van het programma nu ook vegetarische recepten online gezet. Vegetariërs roepen via deze Facebook-pagina op om een vegetarisch stoofpotje te maken.