'Luister nog maximaal 1 uur per dag naar muziek'

Iedereen weet dat je je favoriete muziek op de fiets of in de trein niet te hard moet zetten, maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doet bijna de helft van de mensen tussen de 12-35 jaar dat toch. Daarom is het advies: luister maximaal een uur per dag naar muziek op je koptelefoon of oordopjes.

Als je te lang naar hard geluid luistert, kan je gehoorschade oplopen. Je beschadigt de haarcellen in je oor, waardoor je tijdelijk minder goed hoort of tinnitus krijgt (fluitende, suizende of piepende geluiden). Dit kan permanent zijn.

In Nederland is het niet duidelijk hoeveel mensen gehoorschade hebben opgelopen door harde muziek. Uit de ene enquête blijkt dat 14 procent van de jongeren wel eens een tijdelijke piep of ruis in het oor te hebben na het uitgaan, een andere heeft 60 procent als uitkomst. Schattingen van jongeren met een permanente piep in het oor lopen op tot ruim 18 procent.

Veel jongeren hebben er dus last van, maar het is niet duidelijk of het aantal ook stijgt. Wel is er vorig jaar een campagne gestart om gehoorschade tegen te gaan: I love my ears.

Smartphones

Het afgelopen decennia zijn steeds meer mensen via een koptelefoon of oordopjes naar muziek gaan luisteren. Door de verkoop van smartphones stijgt dit aantal verder. Vermoedelijk lopen daardoor steeds meer mensen gehoorschade op.

Niet alleen de muziek in je koptelefoon kan schadelijk zijn, ook het geluid in clubs en kroegen is vaak te hard (104 tot 112 dB). Volgens de WHO gaat bijna 40 procent van de mensen tussen de 12 en 35 jaar naar kroegen en clubs waar het aantal decibel te hoog is.

Wat kan ik eraan doen?

In clubs kan je beter earplugs dragen en af en toe even de zaal uitlopen, zodat je oren wat rust krijgen. Ook moet je zo ver mogelijk van de luidsprekers staan.

Overigens moet je ook tijdens sportwedstrijden uitkijken, want daar kan het geluid ook heel hard staan. Zo was het geluid tijdens het WK Voetbal van 2010 gemiddeld 100.5 dB.

De bezoekers van een wedstrijd van de Seattle Seahawks kunnen er ook wat van. Zij verbraken het record voor het luidste publiek: tijdens een wedstrijd kwamen ze tot een geluidsniveau van 136 dB.

Deel artikel: