Forteiland moet 'Ibiza van Amsterdam' worden

Vlakbij Amsterdam naar een eiland om met je voeten in het zand te genieten van een festival? Huh, kan dat? Ja, vanaf deze zomer en wel op Forteiland Pampus.

Met de 'Clubbing Island Party' opent het toekomstige party eiland z'n festivalseizoen op 13 juni. Een feest in 'Ibiza stijl' met strand, cocktails, live entertainment, cocktails en dj's. Hoewel het strand er nog niet ligt, zijn de kaartjes al wel te koop.

Clubbing Island Party op Pampus Eiland

En er komen nog meer festivals deze zomer, die de kas van het eiland moeten gaan spekken. Ellis Buis van Stichting Pampus (die het eiland beheert) hoopt dat de festivals zorgen voor een nieuwe inkomstenbron. Het fort krijgt namelijk geen structurele subsidies meer, dus het is een uitdaging om genoeg geld binnen te halen. De afgelopen zes jaar lukte dat niet zo goed, ze draaien al zes jaar verlies.

Pampus trekt nu mensen naar het eiland met z'n Pampus Xperience; een museum. Buis hoopt dat de festivals ook meer mensen naar het eiland en het museum zullen trekken: "We hopen dat de wat jongere doelgroep dit eiland dan ook leert kennen. En het zou mooi zijn als ze nog eens terugkeren als ze ouder zijn."

Ligging Pampus
Pampus Fort

Nieuw zijn feestjes op het eiland niet: het wordt al langer verhuurd voor partijen. Wél nieuw zijn de grote groepen festivalgangers die worden verwacht, er wordt gemikt op meer dan duizend bezoekers.

Dat vergt enige voorbereiding. Het fort op het eiland is UNESCO werelderfgoed, en "dat moet natuurlijk veilig blijven". Stichting Pampus hoopt dat te doen door de droge gracht die om het fort ligt te gebruiken als een barrière tussen de festivalgangers en het culturele erfgoed.

Daarnaast moeten de bootdiensten worden uitgebreid. Er zullen 's nachts extra boten gaan varen om alle festivalbezoekers weer het eiland af te krijgen.

Je wil geen dwalende festivalganger met een biertje boven je collectiestuk zien staan.

Tom van Nouhuys, directeur Stichting Pampus in het Parool

Ondanks het werelderfgoed dat moet worden beschermd, denkt Buis dat het eiland een geschikte festivallocatie is. "Het is een geïsoleerde plek, je zorgt niet snel voor overlast bij naburige bewoners, het eiland ligt namelijk midden in het IJmeer". Zo kunnen festivalgangers dus in de toekomst na een bezoekje aan het eiland letterlijk voor pampus gaan liggen.

Deel artikel: