Mysteryland in 2013

'Praat iemand luchtig over xtc? Prik de ballon door'

Staatssecretaris Van Rijn gaat de strijd aan met pillen slikkende en snuivende feestgangers. “Een ‘pilletje’ nemen op een festival of feest is nooit normaal", aldus Van Rijn. "Prik de ballon door als iemand in je omgeving luchtig doet over 'een pilletje'."

De staatssecretaris doet deze uitspraken naar aanleiding van een onderzoek van het Trimbos Instituut. Volgens het Trimbos lijkt het steeds normaler te worden om onder invloed van drugs te zijn.

Afgelopen weekend werden bij A State of Trance meerdere personen opgepakt met drugs op zak

'Ook één pilletje is gevaarlijk'

"We moeten deze trend zo snel mogelijk keren", zegt Van Rijn. "Uitgaansdrugs zijn levensgevaarlijk, zeker in de zeer sterke dosering die nu vaak voorkomt. Veel gebruikers realiseren zich dat nauwelijks. Ze denken dat het af en toe moet kunnen op een speciale avond en nemen dan onacceptabele risico’s."

Begin er niet aan, zegt Van Rijn dus. "Ook mensen die gezond eten, geregeld sporten en hun best doen verantwoord te leven, kunnen zomaar in de grootst mogelijke problemen komen. Ook door maar één pilletje.”

Ecstasy is voor veel van mijn studenten het nieuwe alcohol

Een expert in het rapport van het Trimbos instituut

Het Trimbos Instituut noemt in het rapport een aantal 'denkrichtingen', een soort adviezen dus, om gewonden en doden door drugs te voorkomen. "Het roer hoeft daarbij niet rigoureus om, maar er mag scherper aan de wind gezeild worden.", aldus het Trimbos:

- Xtc heeft bij veel jongeren een onschuldig imago, merken experts op. “Ecstasy is voor veel van mijn studenten het nieuwe alcohol”, zegt er eentje. Maar de risico's zijn niet genoeg bekend. Daarom raadt het Trimbos aan meer voorlichting te geven aan jongeren die drugs gebruiken.

- Veel van de drugsgebruikers zijn vermoedelijk studenten op het mbo, hbo of de universiteit. Daar moet volgens het Trimbos dan ook meer voorlichting gegeven worden.

- Ouders zouden meer met hun kinderen moeten praten over drugs, net zoals over alcohol en sigaretten gebeurt.

- Designer drugs, die vaak via internet worden besteld, worden volgens het Trimbos niet heel veel gebruikt in het uitgaanscircuit. Wel stijgt het aanbod. Het Trimbos raadt aan de ontwikkelingen op internet in de gaten te houden en voorlopig niet te veel informatie over de designer drugs naar buiten te brengen, omdat mensen anders op een idee kunnen worden gebracht.

- Het aantal (dance-)festivals groeit. Het Trimbos raadt gemeenten aan om bij het geven van vergunningen ook rekening te houden met drugsgebruikers. Ze moeten checken of de EHBO goed geregeld is en of er genoeg water is. Ook moeten de regels duidelijk zijn. Wat festivals nu regelen, verschilt nog vaak per stad. Daarom moet er volgens het Trimbos een landelijke richtlijn komen.

XTC-pillen

Staatssecretaris Van Rijn schrijft dat hij in gesprek is met hulpverleners, organisatoren van festivals en gedragswetenschappers om het probleem samen aan te pakken. “We hebben iedereen nodig, van de professional tot gebruiker en natuurlijk de ouders”, aldus Van Rijn.

Deel artikel: