NOSop3

Filmception: online reality met YouTube-sterren

NOS

RTL en SBS deden het al en nu heeft ook Endemol twee jonge makers van internetfilmpjes gestrikt. Kelvin Boerma en Peter de Harder van de Cinemates krijgen een reality-serie op een YouTube-kanaal van Endemol. Vrijdag wordt de eerste aflevering uitgezonden.

Het duo, dat full-time bezig is met het maken YouTube-video's, wordt door een aparte cameraploeg gevolgd. Het worden dus online video's over het maken van online video's.

Een YouTube-ster aan je bedrijf verbinden levert veel op. Endemol verwacht niet op korte termijn veel geld te gaan verdienen aan de Cinemates, maar op langere termijn wel. Door de jongens meer mogelijkheden voor hun filmpjes te bieden, hoopt het bedrijf dat de filmpjes kwalitatief beter worden en dat daarmee de populariteit van de jongens groeit.

'Het kan niet uit, nog niet'

Uiteindelijk moeten Kelvin en Peter dan te zien zijn op grote evenementen en ziet Endemol ook de bijbehorende merchandise wel zitten. "Nu kan het nog niet uit, maar als ze beter bekeken worden, stijgen ook de advertentie-inkomsten", zegt Endemol: "Daar moeten we het van betalen."

Met de jongens koopt het productiebedrijf een groot en trouw kijkerspubliek. De Cinemates hebben zo'n 166.000 abonnees. Hun video's zijn al meer dan 10 miljoen keer bekeken. Endemol hoopt dat het publiek van de twee jongens blijft hangen en ook andere clips van Endemol gaat kijken: "Deze jongens weten echt een heel publiek aan zich te binden, omdat internet een interactief medium is", zegt Dagan Cohen, bekend van Upload Cinema: "Dat doen ze veel beter dan de huidige generatie tv-makers."

Dit zijn de sterren van de toekomst.

Dagan Cohen

Met de samenwerking verliezen de YouTube-sterren wel een stukje vrijheid. Voortaan kijkt Endemol altijd over hun schouder mee. Zelf maken ze zich niet zoveel zorgen: "We blijven gewoon in control, maar hebben wat meer middelen." Ze gaan regelmatig met Endemol om tafel om te kijken wat er beter kan: "Maar we doen verder alles zelf", beloven Kelvin en Peter.