Studenten in het Bungehuis
Aangepast

'We vertrekken als ze onze eisen inwilligen, of er tenminste over nadenken'

Ze moeten vertrekken, de tientallen studenten die een gebouw van de Universiteit van Amsterdam bezet houden. Ze eisen meer inspraak in het beleid van de universiteit en zitten daarom al sinds afgelopen vrijdag in het Bungehuis. De UvA zegt daardoor schade te lijden en stapte naar de rechter. Die gaf de universiteit gelijk.

De studenten zijn niet van plan om direct te vertrekken: "We hebben de steun van bijna honderd UvA-medewerkers. Wij verwachten niet dat ze ons eruit gaan zetten als de medewerkers ons steunen", zegt één van de studenten. "We moeten eerst overleggen, we zijn een democratische groep." Ze willen het pand pas verlaten na een debat met het College van Bestuur: "Als ze onze eisen inwilligen, of er tenminste over nadenken, dan vertrekken we pas."

Tijdens de zitting stuurde de rechter aan op een vrijwillig vertrek van de studenten: "De bezetting is niet proportioneel, het onderwijs wordt gehinderd en de veiligheid kan niet worden gewaarborgd." De universiteit ziet de studenten liever gisteren dan vandaag vertrekken.

Als ze onze eisen inwilligen, of er tenminste over nadenken, dan vertrekken we pas.

Eén van de studenten

De rechter legt de studenten een dwangsom op van 1000 euro per dag, met een maximum van 25.000 euro. Ook moeten ze de proceskosten betalen. De universiteit had een dwangsom van een ton per dag geëist. De studenten krijgen vier uur de tijd om te vertrekken.

Daarna wordt waarschijnlijk de politie ingeschakeld. Op de Dam (om de hoek) staat weliswaar een ME-team klaar, maar die staan daar vooral vanwege de Europa League-wedstrijd van Ajax vanavond.

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk hoe ver de partijen uit elkaar staan.

Deel artikel: