Stelen van de baas

Geen contract? Dan maar een laptop

  • Helen Verkaik

    Redacteur NOS op 3

  • Helen Verkaik

    Redacteur NOS op 3

We zijn meer gaan stelen van onze baas. In ongeveer 40 procent van de gevallen gaat het om jonge werknemers tot 30 jaar, blijkt uit cijfers van een groot bedrijfsrecherchebureau. En dat aantal groeit, vorig jaar met 10 procent.

En het gaat niet om een paar printerpapiertjes of pennen, maar om luxe artikelen en geld. Waar oudere werknemers vaker met gegevens frauderen, lopen jongeren vaker weg met laptops, mobiele telefoons of audioapparatuur. "Dingen die makkelijk te verkopen zijn", zegt onderzoeker Richard Franken van recherchebureau Hoffmann, "of waar je goeie sier mee maakt".

Het zijn spullen die je makkelijk verkoopt of waar je goeie sier mee maakt.

Richard Franken, Hoffmann

Als het om geld gaat, is het vaak een greep uit de kas of het personeelspotje. Of meer boekhoudkundig: met nepfacturen of overboekingen geld naar de eigen rekening wegsluizen.

Het gebeurt vooral bij bedrijven waar meer dan 100 mensen werken. Volgens de onderzoekers is stelen makkelijker dan vroeger, bijvoorbeeld door 'het nieuwe werken'. "Het ligt ook aan het soort leiding dat je krijgt en hoeveel vrijheid er is. Vaak krijg je dure devices mee en je hoeft niet altijd op kantoor te werken", aldus Franken.

Wat in het algemeen toeneemt, is informatiefraude: werknemers nemen informatie mee naar andere bedrijven. Dan gaat het om strategische kennis, klantenkennis en/of productkennis. Dat mag vaak niet volgens het concurrentiebeding, maar het komt toch vaak voor. En als ze die kennis niet aan de concurrent kunnen slijten, beginnen ze voor zichzelf.

Bedrijven nemen wel maatregelen om medewerkers te betrappen. In dit boek zit bijvoorbeeld een camera.

Niet loyaal

Waarom gebeurt dit zoveel? De meeste dieven zeggen dat ze geld nodig hebben. "Dat vloeit waarschijnlijk dus nog voort uit de recessiejaren", zegt Franken. Volgens de onderzoekers is het wel logisch dat jonge medewerkers vaker hun werkgever benadelen. We zijn minder loyaal aan onze baas: "Ze hebben een halfjaarcontract. Waarschijnlijk wordt dat nog twee keer verlengd en daarna weten ze dat ze niet mogen blijven. Dus waarom loyaal zijn aan het bedrijf?"

Verder zeggen mensen ook dat het gewoon gemakkelijk ging.

Jonge vrouwen

Vooral jongens zijn een problematische groep, zeggen de onderzoekers, die zijn het meest crimineel. Dit is een van de daderprofielen die Hoffmann heeft opgesteld:

Daderprofiel

"Maar de opkomst van de jonge vrouwelijke dader is groot", zegt Franken. Jonge vrouwen gaan er bovendien vaker met geld vandoor. Nog een opvallende conclusie: veel daders zijn hoger opgeleid. " Dat staat haaks op het 'oude' daderprofiel: een grijze muis, die al jaren bij het bedrijf werkt en niet veel opleiding heeft. Nu is het: kort in dienst, jong en hoogopgeleid."

Het recherchebureau denkt dat het aantal diefstallen eigenlijk nog hoger ligt, en daarom waarschuwen ze bedrijven nu. "Als bedrijf kan je veel diefstallen voor zijn, onder meer door te letten op dit daderprofiel", zegt Franken.

Deel artikel: