NOS Op 3
AFP

Vroeger maakte hij muziekclips, nu is hij te zien in onthoofdingsvideo's van Islamitische Staat: de Duitse rapper Deso Dogg. Vorige week zette Amerika Denis Cuspert, zoals de rapper echt heet, op de terreurlijst.

Dat gebeurde volgens de Duitse krant Bild am Sonntag nadat hij in de val was gelopen van de FBI. Hij zou zijn getrouwd met een undercoveragent van de Amerikaanse veiligheidsdienst, die vervolgens met informatie over hem naar Turkije vluchtte.

Afgehakt hoofd

De 39-jarige Denis is een van de bekendste jihadisten van Duitsland en dook in meerdere propagandavideo's van IS op. Daarin roept hij andere Duitsers op ook te komen vechten voor IS. In een van die video's poseert hij met een afgehakt hoofd.

Denis Cuspert in een propagandavideo

"Cuspert staat symbool voor de buitenlandse strijders die IS zoekt voor z'n gelederen - mensen die criminelen waren in hun thuisland en dan naar Irak en Syrië zijn gereisd om veel ergere misdaden te plegen", schrijven de Amerikaanse autoriteiten

"Volgens bronnen spelen buitenlandse terroristische strijders een belangrijke rol in de meest ongehoorde misdaden van IS." 

'Doodnormale jongen'

Wij spraken met Afro Hesse, ook een rapper en een kennis van Deso Dogg. Ze ontmoetten elkaar tijdens een feest in Berlijn en brachten vervolgens wat tijd in de studio door. 

Wie is Deso Dogg?

"Het was een doodnormale jongen", zegt Afro Hesse. "Hij is hier opgegroeid zonder vader, zonder iemand. Dat is moeilijk. De psyche van de mens wordt dan sowieso labiel en bij hem was dat extreem. Het is niet zo dat iemand zegt: ik ga naar IS, het is daar te gek. Ik weet niet wat er met hem gebeurd is."

Denis begon vanaf 2010 te radicaliseren. In die tijd was het volgens Afro Hesse niet gek dat jongeren meer tijd aan hun geloof gingen besteden: "Het is ook mooi wanneer iemand zegt: ik drink niet meer zoveel alcohol, want daarmee maak ik mijzelf kapot."

Ondanks de zorgen van de Duitse en Amerikaanse autoriteiten, denkt Afro Hesse niet dat Denis veel Duitse moslims weet over te halen om naar IS te komen. "Hij heeft geen succes bij mij en bij niemand hier in de buurt", aldus Afro Hesse. "Het is behoorlijk radicaal wat hij doet. Wij willen er niks mee te maken hebben en het heeft ook niets met islam te maken. Zo hebben onze ouders ons opgevoed." 

Het is niet zo dat iemand zegt: ik ga naar IS, het is daar te gek.

Afro Hesse, vriend van Deso Dogg

Naar schatting zijn 600 Duitsers naar Syrië en Irak vertrokken om mee te vechten met IS. Als Denis terugkeert naar Duitsland, is de kans groot dat hij wordt aangeklaagd voor oorlogsmisdaden. 

STER reclame