Leidse ondernemer ziet bestelbus terug in Syrië

time icon

Twee jaar geleden bracht de Leidse ondernemer Hans van Veen een oude bestelbus naar de sloop. "Klaar is Kees", dacht ik. Totdat de Nederlandse Syriëganger Abu Muhammed gisteren een foto twitterde waarin die afgedankte bestelbus te zien is. "Ik schrok me het apezuur", zegt van Veen.

Alle reclame-uitingen van het schadebedrijf ASN Van Veen uit Leiden staan nog op de auto. "Als we hadden geweten dat die auto zou opduiken in Syrië, hadden we de stickers er wel even afgehaald. Bovendien hadden ze hem wel even mogen wassen", zegt Van Veen. 

"Even zonder gekheid, hiermee wil je als bedrijf niet geassocieerd worden", zegt hij. "Ik hoorde het gisteravond en het zweet brak me uit. Ik heb echt geen flauw idee hoe die auto daar terecht is gekomen. Waarschijnlijk via dat sloopbedrijf."

Doorverkocht

Het desbetreffende sloopbedrijf weet inmiddels dat de auto in Syrië is opgedoken. "We zijn nog aan het uitzoeken welke weg de bestelbus precies heeft afgelegd, maar het is al een tijdje geleden. Vaak worden de auto's in grote partijen opgekocht om die vervolgens wéér door te verkopen. Dus dat is moeilijk te achterhalen."