Moslimstudenten

Wat er gebeurde na de moord op drie moslimstudenten in de VS

In de Amerikaanse staat North Carolina is een man gearresteerd op verdenking van de moord op drie moslimstudenten. De doden zijn twee zussen van 19 en 21 jaar en een man van 23. Volgens de politie zou de 46-jarige verdachte de drie hebben vermoord wegens een slepende parkeerruzie. Maar op social media wordt gespeculeerd dat ze werden vermoord vanwege hun geloof.

Deah Barakat, Yusor Abu-Salha en Razan Abu-Salha

Het mannelijke slachtoffer, Deah Barakat, was tweedejaars student Tandheelkunde en zijn kersverse vrouw Yusor was ook van plan aan die studie te beginnen. Razan, het jongste slachtoffer, studeerde aan de North Carolina State University. Dat meldt een van de universiteiten.

Volgens een lokaal medium dat verbonden is aan CNN schoot de verdachte, Craig Stephen Hicks, de drie in het hoofd. Op Facebook noemt Hicks zichzelf een atheïst. Hij plaatste regelmatig foto's waarin hij ieder geloof veroordeelde. Hij zou zichzelf na zijn daad hebben aangegeven bij de politie.

De omslagfoto van de vermeende Facebook-pagina van de verdachte Craig Hicks

#MuslimLivesMatter

De drie worden herdacht op social media. Op Twitter worden veel foto's van de slachtoffers gedeeld onder de hashtag #MuslimLivesMatter. En ook op Facebook staat men massaal stil bij de dood van de studenten.

Wat de boventoon voert op Twitter is kritiek op de media. Het verwijt: waarom is er zo weinig aandacht voor de dood van de drie studenten? Sommigen beschuldigen media ervan dat "drie moslimdoden niet interessant genoeg zijn". Deze spotprent onderstreept die kritiek nog eens.

Maar er zijn ook mensen die de terughoudendheid in de berichtgeving wel snappen.

Deel artikel: