Studenten maken een testrit in de Stella
Aangepast

Nederlandse zonnewagen Stella wint 'Oscar' in Silicon Valley

Een groep Nederlandse studenten van de TU Eindhoven heeft een Crunchie Award gewonnen in Silicon Valley. Die award is te vergelijken met een Oscar, maar dan voor de technologische wereld. Niet zomaar een prijs, want hun Stella-zonnewagen nam het op tegen Apple Pay, SpaceX en Bitcoin.

De studenten waren genomineerd in de categorie 'Best Technology Achievement' en hadden niet verwacht te winnen, zegt teamleider Lex Hoefsloot. "Dit is ontzettend bijzonder. We wisten dat we een underdog zouden zijn, maar dat we nu deze prijs hebben binnengehaald aan de andere kant van de wereld is echt ongelofelijk."

Vanmorgen om 06.00 uur Nederlandse tijd namen ze de prijs in ontvangst.

Waarom waren jullie genomineerd?

Wij zijn de eersten die een gezinsauto op zonne-energie hebben ontwikkeld. Het is een auto voor normale mensen: comfortabel en praktisch. En het mooie is dat het geen geld kost om ermee te rijden. Sterker nog: het zonnepaneel op de auto levert meer op dan je gebruikt. Je kan de energie terugladen in je huis en daarmee bij wijze van spreken je wasmachine laten draaien.

Studenten van TU Eindhoven met de Stella op de weg

Wanneer kan ik erin rijden?

Ik hoop binnen vijftien jaar, maar we moeten hem eerst nog verder ontwikkelen. Een nieuw studententeam is nu bezig met een nieuwe auto, die 1500 kilometer moet kunnen rijden op een batterij. De grote droom is natuurlijk om veel auto's te kunnen produceren, maar we hebben nog geen concrete aanbiedingen. Voor de auto-industrie is het toch een ver-van-mijn-bed-show. Fabrikanten zijn vooral nog bezig met elektrische auto's.

Wat betekent deze prijs voor jullie?

Het is een waardering dat ze hier in Silicon Valley, waar ze nergens meer van opkijken, begrijpen hoe groot nieuws dit is. We laten zien dat deze technologie er is en dat Nederland goed is in het maken van dit soort auto's.

Deel artikel: