Een opvallende video, waarin kinderen gevraagd wordt sorry te zeggen voor terroristische daden, wordt veel gedeeld op social media. Een Marokkaans jongetje moet zijn excuses aanbieden voor de gruwelijkheden in Syrië en de aanslag in Parijs "omdat dat ook moslims en Marokkanen waren".
Een blond ventje wordt vergeleken met Anders Breivik en moet afstand nemen van zijn daden, "want Breivik was ook blond".
'Ik heb me nog nooit zo ongemakkelijk gevoeld bij het regisseren van een video", verklaart de maker Abdelkarim El-Fassi. Maar de journalist en filmmaker hoopt dat zijn filmpje tot nieuwe inzichten en discussie zal leiden. "Ik vind het heel pijnlijk als er aan een bepaalde groep gevraagd wordt, of eigenlijk geëist wordt, afstand te nemen van verschrikkelijke gebeurtenissen. Terwijl ze totaal niets te maken hebben met die gebeurtenissen."
"Begrijp me goed", vervolgt hij. "Er is niets mis met afstand nemen van verschrikkingen. Maar dat moet wel je eigen keuze zijn, dat moet niet door politici, media of de medemens worden opgelegd."
Ik vind mezelf een boef. Omdat jij het zegt.
Pedagogisch onverantwoord
Critici vinden dat de regisseur kinderen zou hebben 'misbruikt' voor zijn doel. Maar daar is El-Fassi het niet mee eens. "Ja, het filmpje is pedagogisch onverantwoord. Natuurlijk is het onethisch. Maar we hebben die kinderen uitgelegd dat het niet echt was. Dat we zoiets nooit van ze zouden vragen. Soms is een middel als dit nodig om een boodschap over te brengen."
De kinderen in de video werden aangemeld door hun ouders na een oproepje. "Binnen een uur hadden we veertig reacties. Blijkbaar voelden veel mensen de noodzaak om deze boodschap te verspreiden en dus met hun kind mee te doen."
Een van de jongetjes in de video vertelt hoe hij soms geassocieerd wordt met terrorisme. "Ik zeg ook steeds: dat is niet zo", zegt het jongetje. "Maar ze blijven het toch denken."
Schokkend, vindt de filmmaker. "De jongens in de video maken dit soort dingen echt mee. We hebben echte gesprekken in die video. Ze worden zo jong al geassocieerd met terroristische aanslagen."
Ze worden zo jong al geassocieerd met terroristische aanslagen.
'Ik accepteer dit niet'
Het neefje van de filmmaker speelt ook mee in het filmpje. Uit een verklaring die El-Fassi op zijn Facebook heeft gezet, blijkt het jongetje een inspiratie voor de video.
El -Fassi is onder meer bekend van de documentaire Mijn vader, de expat, waarin hij samen met zijn vader naar Marokko trekt.
'Word wakker wereld!'
De reacties op Twitter zijn overwegend positief.
'Kinderen traumatiseren'
Maar, er zijn ook mensen die de video niet waarderen. "Als Nederlander moet ik mijn excuses aanbieden voor deze video" , zegt bijvoorbeeld @ledelph.