Ross Ulbricht

Oprichter Silk Road de bak in

Hoe lang Ross Ulbricht achter de tralies verdwijnt is nog niet duidelijk, maar dat hij jarenlang de cel in moet wel: hij is door een Amerikaanse jury veroordeeld voor meerdere drugsvergrijpen. Ulbricht is de oprichter van Silk Road, een online marktplaats voor criminele goederen.

Via zijn site werden op grote schaal drugs, wapens en identiteitspapieren verhandeld. De FBI haalde Silk Road in oktober vorig jaar offline. Volgens de FBI was Silk Road het grootste en meest geraffineerde online platform voor criminelen: "De website werd gebruikt door enkele duizenden drugsdealers wereldwijd, om tonnen aan drugs en andere illegale goederen te verhandelen", was te lezen in de aanklacht.

Valse id-bewijzen die Ulbricht via de site had aangeschaft

18 miljoen verdiend

De politie kwam de site in 2011 op het spoor toen een lading xtc uit Nederland werd onderschept in Chicago. De politie infiltreerde de criminele marktplaats en ontdekte dat Ulbricht onder de naam Dread Pirate Roberts (een verwijzing naar de film The Princess Bride) de touwtjes in handen had.

Ruim een jaar geleden vond de FBI hem in een bibliotheek in San Francisco, gezeten tussen de sciencefictionboeken was hij ingelogd op het netwerk. Ulbricht gaf toe dat hij de site had opgericht als "economisch experiment", maar beweerde dat hij de leiding had overgedragen toen drugshandelaren de marktplaats ontdekten.

Toen de site uiteindelijk werd opgedoekt was er al voor ruim 200 miljoen dollar aan illegale goederen verhandeld; Ulbricht had daar 18 miljoen dollar aan commissie aan Bitcoins mee verdiend.

Een screenshot van Silk Road

Levenslang?

Op 15 mei krijgt Ulbricht te horen hoe lang hij de cel in moet: de minimale straf is 20 jaar, maar levenslang dreigt. Bovendien loopt er nog een rechtszaak tegen hem: hij zou huurmoordenaars hebben willen afsturen op vijanden van Silk Road.

Inmiddels zijn er op het 'deep web' meerdere alternatieven voor Silk Road, die nog beter versleuteld zijn.

Deal met justitie

De Nederlandse drugshandelaar die de zaak per ongeluk aan het rollen bracht, sloot vorig jaar een deal met de Amerikaanse justitie. Hij kreeg 15 jaar cel, maar mag zijn straf grotendeels in Nederland uitzitten.

Ulbrichts advocaat heeft al gezegd in hoger beroep te zullen gaan.

Deel artikel: