NOS Op 3
AFP

Indonesiërs houden - net als wij - van selfies. Zelfs president Joko Widodo houdt wel van een goed zelfportret op zijn tijd, zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien.

Maar de populaire geestelijke Felix Siauw vindt dat je je helemaal niet moet bezighouden met selfies. Ze zijn volgens hem zondig en passen niet bij een goede moslim, zo schreef hij anderhalve week geleden in een manifest van 17 tweets. 

Tegen de BBC zei Siauw dat hij vindt dat Indonesiërs te veel selfies plaatsen. Vooral vrouwen zouden op die manier proberen mannen te verleiden. 

Die uitspraken zijn bij veel Indonesische vrouwen verkeerd gevallen. Zij sloegen de afgelopen dagen terug door selfies op Twitter en Instagram te zetten onder de hashtag #Selfie4Siauw. Heel veel selfies. 

De 30-jarige geestelijke Felix Siauw heeft op Twitter meer dan een miljoen volgers. Hij twittert vooral over hoe je als moslim moet leven. En hij is nogal streng in de leer. 

Siauw is lid van de Hizb ut-Tahrir, een radicale partij die streeft naar een kalifaat met een sharia. In een aantal landen is de partij verboden. 

"Hij is heel populair in Indonesië", vertelt correspondent Michel Maas. "Er zijn in Indonesië 200 miljoen moslims en daar zitten er al gauw een miljoen bij die zijn visie steunen. Hij is jong en kan goed praten. Daarom is hij ook wel eens op televisie te zien."

Hijaber

Maar niet iedereen is dus fan van de uitspraken van Siauw. "Zijn uitspraken over de selfies hebben een bepaalde groep jonge, zelfbewuste moslimvrouwen geraakt", vertelt Michel. "Die noemen we hier hijaber: vrouwen die bewust een hoofddoek dragen, maar dan wel mooie. Ze zijn erg bezig met mode. En dat zijn bij uitstek de vrouwen die selfies maken." 

Maar ook mannen deden mee aan #Selfie4Siauw:

STER reclame