Goedemorgen

Wekdienst: wit New York, witsnuitdolfijn en Auschwitz

Goedemorgen!

Het wordt een dag met wisselende bewolking, soms een bui en soms zon (5 tot 7 graden). Kijk uit op de weg, want mogelijk is het glad. En bereid je alvast voor, want vanaf donderdag gaat het weer sneeuwen.

Wat heb je gemist?

Times Square was aan het begin van de avond al bijna uitgestorven

Het is stil in New York vandaag, want niemand - behalve de hulpdiensten - mag de weg op vanwege een sneeuwstorm. Wie toch de auto pakt, riskeert een boete van 300 dollar. Ook het openbaar vervoer ligt plat. Naar buiten gegaan wordt sowieso afgeraden.

IS-leider Abu Mohammed al-Adnani noemt het bloedbad bij Charlie Hebdo in Parijs, de dodelijke gijzeling van vorige maand in een café in Sydney en de terreurplannen in Verviers "geslaagde terreuracties". Hij roept op tot meer aanslagen op Westerse doelen: "Moslims die in het Westen bloed kunnen doen vloeien, moeten die kans grijpen."

Het Haringvliet, een natuurgebied ten zuiden van Rotterdam, moet een walhalla worden voor de zeearend, de steur, de bruinvis en de witsnuitdolfijn. De Nationale Postcode Loterij geeft daarvoor 13,5 miljoen euro aan natuurorganisaties. Zij willen voor 2018 een deltalandschap ontwikkelen met slikken, schorren, rietvelden, vogeleilanden en schelpdierbanken.

Verder vandaag...

De gruwelijkheden van Auschwitz

Het is vandaag 70 jaar geleden dat Auschwitz, het concentratie- en vernietigingskamp, werd bevrijd. Het kamp is een van de belangrijkste symbolen geworden van de holocaust. President Poetin is er niet bij. En dat is opmerkelijk, omdat het Rode Leger 70 jaar geleden het kamp bevrijdde.

De herdenking van vandaag is een van de laatste waar nog overlevenden bij kunnen zijn; er worden 250 tot 300 overlevenden verwacht. De ceremonie is vanaf 15.00 uur live te volgen op NPO 1 of deze website.

Het is een affaire met alle elementen voor een spionagethriller: de moord op de Russische spion Alexander Litvinenko in november 2006. Hij werd in een chic Londens hotel vergiftigd met de uiterst radioactieve isotoop polonium-210. Vandaag beginnen in Londen de hoorzittingen over de zaak, ruim acht jaar na de moord.

Deel artikel: