Nederlanders schuiven aan voor bed & breakfasts

Bij iemand in huis slapen en 's ochtends schoorvoetend naar de ontbijttafel schuifelen. Het is het ultieme bed and breakfast-gevoel. Maar we houden ervan, blijkt uit cijfers van Bedandbreakfast.nl, de grootste b&b-website van Nederland.

Het aantal gasten nam in 2014 met 23 procent toe en ook het aantal bed and breakfasts steeg flink met 14 procent. Via de site worden nu zo'n 18.000 kamers en appartementen aangeboden.

Bed and breakfast

Waar komt die populariteit vandaan?

B&b's lijken hun oorspronkelijke geitenwolkensokkenimago ook steeds meer af te schudden. Bezoekers worden de laatste jaren jonger, zegt Hanny Arens van Bedandbreakfast.nl. "De oudere doelgroep tussen de 35 en 65 jaar heeft de bed and breakfast als eerste ontdekt. Maar de laatste jaren komen daar meer jongere mensen bij."

Dat komt vooral doordat het via internet steeds makkelijker wordt om te boeken, bijvoorbeeld via apps en mobiele sites. De groeiende populariteit van de b&b is simpel te verklaren: het is goedkoper dan een hotel. "Alles zit direct bij de prijs in, zoals ontbijt en een parkeerplaats", zegt Hanny.

Een andere reden om bij iemand thuis te gaan slapen is dat eigenaren vaak veel van de omgeving afweten.

Ze willen overnachten bij locals en de omgeving echt leren kennen. Het is een persoonlijke manier van reizen.

Hanny Arens van Bedandbreakfast.nl

Bij de ANWB herkennen ze de toegenomen interesse. De bond heeft een speciale b&b-site. "We hebben geen exacte cijfers over boekingen, maar zien wel dat er afgelopen jaar meer gezocht is op onze site", zegt Annelies Tichelaar van de ANWB.

Deel artikel: