Belgische voetbalfans 'onthoofden' speler

Een grimmige sfeer vanmiddag bij de wedstrijd Standard Luik - RSC Anderlecht. Een spandoek van de Standard-supporters zorgde voor heftige reacties, zowel in het stadion als daarbuiten. Op het doek stond een beul die het afgehakte hoofd van Anderlechtspeler Steven Defour vasthield. Met daarnaast de tekst 'red or dead', rood of dood.

Andere 'fans' hielden bordjes in de lucht met teksten als 'Steven Dehoer' en noemden de speler een Judas en een verrader.

Aartsrivaal

Defour speelde van 2006 tot 2011 bij Luik en keerde dit seizoen na een Portugees avontuur terug op de Belgische velden. Niet bij Standard, maar bij aartsrivaal Anderlecht. Dat viel slecht bij een hoop Standard-fans. Hun welkomstboodschap aan Defour kon op weinig bijval rekenen.

AFP
Anderlechtspeler Steven Defour

De Belgische bond KBVB noemt het doek 'wansmakelijk' en onaanvaardbaar. "Hier bestaat geen reglement voor, maar we kijken wat we kunnen doen", zegt zakelijk directeur Bob Madou. Ook Belgische politici hebben geschokt gereageerd op het doek.

Het doek lijkt duidelijk te verwijzen naar de recente executies van terreurgroep Islamitische Staat. Sporza-commentator Peter Vandenbempt werd er onpasselijk van: "We hebben er gedegouteerd naar gekeken, een mengeling van afgrijzen en verbijstering. En we waren echt niet de enigen in het stadion", zegt hij.

Rode kaart

De commentator vindt dat de club van te voren had moeten ingrijpen: "Alle spandoeken zijn gecontroleerd, behalve eentje die geheim werd gehouden. Dat zal wel die van Defour zijn. Ik ben benieuwd hoe hierop gereageerd wordt", zegt Vandenbempt.

De wedstrijd werd uiteindelijk met 2-0 gewonnen door thuisploeg Standard. Defour speelde een ongelukkige wedstrijd: hij kreeg in de 53ste minuut zijn tweede gele kaart en kon dus vertrekken.

Deel artikel: