Niet te boos twitteren

Tweets voorspellen hartproblemen

Je hebt helemaal gelijk @wildeagle50. Wetenschappers van de Universiteit van Pennsylvania hebben ontdekt dat er een link bestaat tussen het versturen van boze tweets en hartproblemen.

Ze onderzochten meer dan 148 miljoen tweets, verstuurd tussen 2009 en 2010. Daarbij werd gekeken naar woorden die vaak gepaard gaan met woede en spanning. Er werd ook gezocht naar zinnen die iets konden vertellen hoe verveeld, agressief, verveeld, moe of vrolijk de twitteraar was. Daarna werd gekeken waar de twitteraar woont en hoeveel inwoners daar overleden aan hart- en vaatziekten.

Gezondheid op social media

De onderzoekers ontdekten een sterk verband: in een wijk of dorp waar negatief wordt getweet, overlijden gemiddeld meer mensen aan hart- en vaatziekten. Op plekken waar positievere berichten worden geschreven, worden juist minder hart- en vaatziekten geteld.

Volgens de onderzoekers geven de twitteraars met hun berichten een goed inkijkje in hun gemeenschap: "omdat de twitteraars gemiddeld best jong zijn, zo'n 30 jaar, is het eigenlijk niet logisch dat we daar een verband vinden met hart- en vaatziekten", schrijven de wetenschappers. "De mensen die twitteren zijn niet de mensen die overlijden, maar ze geven wel cruciale informatie over hun sociale omgeving."

Door de tweets te analyseren kunnen epidemiologen in de toekomst misschien eerder ontdekken of er op een bepaalde plek gezondheidsrisico's ontstaan.

De taal en toon op Twitter geeft informatie over de algemene stemming in een gemeenschap.

Johannes Eichstaedt, University of Pennsylvania

Deel artikel: