Shubham Banerjee met zijn brailleprinter van Lego

Hoe een jongen van 13 blinden laat lezen met Lego

Geef hem een Lego robotkit en hij bouwt er een betaalbare brailleprinter mee. De pas 13-jarige Shubham Banerjee bewijst dat je nooit te jong bent om iets briljants uit te vinden. En om te ondernemen. Zijn eerste machine bouwde hij begin 2014. Nu, een jaar later, heeft zijn bedrijf Braigo Labs een investering van techgigant Intel op zak en is zijn creatie klaar om de markt te veroveren.

Shubham, opgegroeid in Santa Clara in de schaduw van Silicon Valley, bouwde zijn brailleprinter voor een wetenschappelijk project op school. Hij stelde zijn ouders de simpele vraag: hoe kunnen blinde mensen lezen? "Google het maar", zeiden ze. Na wat online onderzoek kwam hij erachter dat een brailleprinter minstens 2000 dollar kost. Te duur voor de meeste slechtzienden, zeker in ontwikkelingslanden.

Na veel uren bouwen en knutselen aan de keukentafel kreeg zijn creatie vorm: de Braigo, een combinatie van 'braille' en 'Lego'. In het filmpje hieronder legt hij uit hoe zijn printer werkt:

De printer moet het voor blinden en slechtzienden mogelijk maken om brieven, labels of zoiets simpels als boodschappenlijstjes af te drukken.

Met de Braigo won Shubham meerdere prijzen en vanuit de blindengemeenschap klonken enthousiaste geluiden. Afgelopen zomer startte hij zijn bedrijfje met een startkapitaal van 35.000 dollar, een investering van zijn vader. Met dat geld verfijnde hij zijn ontwerp. De functie van CEO laat hij aan zijn moeder, omdat hij zelf te jong is om het bedrijf te leiden.

Shubhams wil zijn printer voor 350 dollar op de markt brengen, zes keer zo goedkoop als de goedkoopste brailleprinter nu. Ook moet hij veel lichter worden dan gebruikelijke brailleprinters, die soms meer dan 20 kilo wegen. De top van technologiebedrijf Intel was zo onder de indruk van het ontwerp dat het een niet nader te noemen bedrag investeert voor de verdere ontwikkeling, in ruil voor een financieel belang in Braigo Labs.

Beer Machine

Shubham is niet de enige die met het Deense 'kinderspeelgoed' een bijzondere uitvinding doet. De bedenkers van de 'Beer Machine' bewijzen zelfs dat Lego helemaal niet alleen voor kinderen is. Met dit apparaat kun je via Bluetooth een flesje bier koelen, verplaatsen en openen. Niet zo functioneel als een brailleprinter, maar wel een fraai staaltje ingenieurswerk:

3D Printer

Mocht je een paar blokken steekschuim in je bezit hebben, dan is dit een leuk speeltje:

Lego-auto

Of een auto die rijdt op... lucht. Deze auto is bedacht door Roemeense en Australische ingenieurs:

Meer bijzondere Lego-uitvindingen vind je hier.

Deel artikel: