NOS Op 3
ANP xtra

Er zijn sinds dit jaar een stuk minder rijscholen aangesloten bij de Bovag. Omdat ze niet kunnen of willen voldoen aan de strengere eisen die sinds 1 januari gelden. Sinds dit jaar moeten rijschoolhouders een Verklaring Omtrent het Gedrag hebben en hun geldzaken op orde hebben. Maar veel rijscholen zeggen dat ze de Bovag helemaal niet nodig hebben.

Van de 8000 rijscholen in Nederland, zijn er 800 aangesloten bij de Bovag. Alle anderen kunnen het hoofd prima boven water houden zonder de branchevereniging, die doppen hun eigen boontjes. Bijvoorbeeld Anco Doornbos uit Winschoten. Samen met vijf anderen heeft hij de belangenvereniging 'Kring Elf' opgezet.

We willen niet een soort Bovag worden, maar in elk geval wel aantonen dat we geen prutsers zijn.

Rijschoolhouder Doornbos

"We hopen dat zoveel mogelijk rijschoolhouders uit de buurt zich aansluiten, want samen sta je sterk", zegt Doornbos. "Van de zes die nu zijn aangesloten, hebben er drie dit jaar het Bovag-lidmaatschap opgezegd, eentje moet het nog doen en twee waren al geen lid." De reden? Het geld dat de Bovag vraagt en wat je daarvoor terugkrijgt.

Maar wat krijg je er dan voor terug? Als jij lest bij een rijschool met een Bovag-keurmerk speel je op safe, zegt een woordvoerder. "Al onze leden zijn gescreend, dus de kans is klein dat je voor verrassingen komt te staan. Bovendien is er de garantieregeling: als een rijschool op de fles gaat, worden de klanten kosteloos gesteld." 

Geen reclame

Rijschoolhouder Doornbos: "Mijn leerlingen hebben inderdaad geen garantie als ik eventueel failliet zou gaan. Maar het punt is: veel leerlingen weten niet eens wat de Bovag is en dat die regeling bestaat. Dus waarom zou ik bakken met geld betalen voor een keurmerk, waarvan leerlingen niet eens weten wat het inhoudt? Ik heb al tien jaar een rijschool en nog nooit een vraag gehad over de Bovag."

Doornbos is er bang voor dat doordat de Bovag de term 'cowboys' gebruikte, het lijkt alsof iedereen zonder keurmerk een beunhaas is. "Natuurlijk zitten er gasten tussen die denken dat het makkelijk geld verdienen is met een rijschool, die komen op en verdwijnen weer, maar er zijn ook stabiele rijscholen zonder keurmerk." 

ANP

Je bent niet meteen een slechte rijschool als je geen lid bent van de Bovag

Bovag

"Voor leerlingen is er een stuk minder zekerheid als je lest bij iemand zonder Bovag-keurmerk. Maar dat betekent niet dat je een slechte rijschool bent als je geen lid bent. Maar als je ervoor kiest om rijles te nemen bij iemand die geen lid is, moet je ook niet gaan klagen als je rijschool failliet gaat en je je geld kwijt bent."

STER reclame