Anti-terrorisme eenheden in Parijs houden pas op de plaats

Is 'Live bij de gijzeling' wel zo verstandig?

Franse politie en speciale eenheden zijn vandaag massaal uitgerukt voor twee gijzelingen in de buurt van Parijs. En achter de politie staat een bijna even groot leger aan journalisten. De hele dag waren live-beelden vanaf beide locaties te zien op televisie en op internet.

Goed dat het publiek zo'n grote gebeurtenis kan volgen natuurlijk, maar in de vele media-aandacht schuilt ook gevaar. Want hoewel beide situaties uiteindelijk relatief goed lijken te zijn afgelopen, hadden de verdachten via de televisie of livestreams de politie kunnen zien aankomen.

Daarom wordt de Franse media op het hart gedrukt om voorzichtig te zijn met het uitzenden van live-beelden. We zien daarom best veel, maar lang niet alles, volgens terrorisme-deskundige Jelle van Buuren:

'We zien lang niet alles'

Zo zien we zwaarbewapende eenheden in de buurt van de bezette joodse supermarkt wat onwennig een dijkje opklauteren en rustig tegen een muurtje leunen. "Misschien zijn die jongens al wel 24 uur in touw en proberen ze een klein beetje rust te pakken", schetst Van Buuren. "En we zien weliswaar de drukkerij waar de twee broers zich verschuilen, maar we hebben geen idee in welk gebouw ze zitten en hoeveel politie daar omheen staat."

De beelden laten maar een gedeelte van de werkelijkheid zien.

Jelle van Buuren

We krijgen dus een gefilterd beeld. "De autoriteiten hebben daar belang bij", zegt Van Buuren: "Je wilt de gijzelnemers binnen niet wijzer maken dan ze zijn."

Deel artikel: