Mensen in Parijs houden handen vast in Tarbes, een stad in het zuiden van Frankrijk

De dag van de 'Nee tegen terreur'

Nederland en de wereld was Charlie

In heel de wereld kwamen mensen bij elkaar om de aanslag van gisteren op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo te herdenken; Frankrijk had een dag van nationale rouw.

In Nederland waren tienduizenden mensen bij stille tochten en demonstraties. Onder meer premier Mark Rutte en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb hielden toespraken.

Bekijk hieronder een overzicht van de avond:

Iedereen was deze avond Charlie

Klopjacht nog altijd bezig

Het net rondom de verdachten van de aanslag lijkt zich te sluiten, maar de Franse politie heeft ze nog altijd niet te pakken. De twee schutters pleegden vanochtend een overval op een pompstation bij het dorp Villers-Cotterêts. Zwaarbewapende agenten kammen het gebied rondde plek en Crépy-en-Valois, zo'n tachtig kilometer boven Parijs, systematisch uit. Ze krijgen steun van anti-terreureenheden en helikopters.

Over de waarschijnlijke daders is inmiddels meer bekend: het zijn de broers Chérif en Saïd Kouachi. Chérif woont in Parijs. Hij wilde in Irak gaan vechten, maar wordt voor die tijd opgepakt. Van hem zijn beelden opgedoken waarop hij rapt. Over zijn broer Saïd is veel minder bekend. Een derde verdachte is wel opgepakt. Het is de 18-jarige Hamid Mourad, maar daarvan is nog onduidelijk of hij bij de aanslag betrokken was.

De Franse politie gaf foto's vrij van de twee voortvluchtige broers
Politieauto's bij benzinestation dat is overvallen door de verdachte schutters

Anders nieuws

Dan nog kort het andere nieuws. Stratumseind in Eindhoven is één van de bekendste uitgaansstraten van het land, maar de laatste jaren is het er niet gezelliger op geworden door vechtpartijen en verwaarloosde panden. Jaarlijks moet de politie uitrukken voor zo'n 800 incidenten. De gemeente zet nu een nieuw wapen in: licht. Lees hier meer over hoe ze dat doen.

En een bovengemiddeld bedrijvige dag op de Facebookpagina van de Huishoudbeurs vandaag. Het begon met een oproepje voor jongeren om de beurs te verstoren, maar de huishoudbeurs werd al snel omgedoopt tot hip evenement, waar jonge festivalgangers allemaal op af zullen komen. Zogenaamd dan.

Deel artikel: