Herdenking op de Place de la République voor de slachtoffers van de aanslag in Parijs

De dag van: de aanslag in het hart van Frankrijk

Twaalf mensen zijn omgekomen en zeker acht gewond geraakt bij een aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Onder de doden zijn de hoofdredacteur, drie cartoonisten en twee politiemannen. Wat gebeurde er vandaag op de Rue Nicolas Appert?

#CharlieHebdo

Ondertussen rouwt de hele wereld. Zowel in het echt als online, geholpen door de hashtag #JeSuisCharlie, leeft iedereen mee. Cartoonisten zijn geschokt, maar strijdbaar. Tjeerd Royaards is hoofdredacteur van de website CartoonMovement.com. Op die site worden satirische cartoons vanuit de hele wereld verzameld. "Of ik ga oppassen met wat ik maak? Ik word hier juist fel en strijdbaar van." Net als tientallen andere cartoonisten. Ze pakken de pen op.

Ander nieuws...

Stiekem meeliften om de oversteek naar Groot-Brittannië te maken. Het is een groeiend probleem: vluchtelingen die zich verstoppen in vrachtwagens en via Nederlandse havens naar Engeland vertrekken. De vrachtwagenchauffeurs en transportbedrijven zijn daar de dupe van. Maar nu lijken ze tevreden: de Koninklijke Marechaussee controleert intensiever in de haven van Hoek van Holland.

Het Openbaar Ministerie eist dat Holleeder weer de gevangenis in gaat. Dat zegt het OM in de strafzaak 'Andes' die nu loopt.

Het staartstuk van het neergestorte AirAsia-vliegtuig is gevonden. En dat is een belangrijke vondst, omdat in de meeste vliegtuigen in het staartstuk de zwarte doos zit. Daarop staan de gesprekken uit de cockpit en de technische gegevens. Daardoor kan mogelijk worden achterhaald waarom het vliegtuig is neergestort.

Deel artikel: