NOS Op 3
Google

Een universitaire opleiding hadden ze er nog niet, maar die komt er wel. De 2700 inwoners van het Drentse dorp Dwingeloo krijgen er studenten bij. Daar komt namelijk een dependance van de Rijksuniversiteit Groningen. 't Zijn maar vijftien studenten, maar toch. Ze komen er een masteropleiding volgen bij Astron, het Nederlands instituut voor radioastronomie.

De komst van studenten in Dwingeloo past in een landelijke trend, zegt de Vereniging van Universiteiten (VSNU). De Universiteit van Tilburg en de Technische Universiteit Eindhoven besluiten deze week of er universitaire opleidingen komen in Den Bosch.

Universiteiten en wetenschappers werken aan regionale zichtbaarheid. Onder andere om vraagstukken op te lossen waar regionaal behoefte aan is.

Vereniging van Universiteiten (VSNU)

De provincie Drenthe is blij met de komst van de universitaire studenten. Gedeputeerde Ard van der Tuuk (PvdA) heeft daar flink voor gelobbyd. "We willen toponderwijs op alle niveaus." Als het aan Van der Tuuk ligt dan start de opleiding al september dit jaar, maar volgens de universiteit is dat te kort dag. 

De studenten zullen hun master volgen bij Astron, het Nederlands instituut voor radioastronomie. Ze gaan daar onder meer leren hoe ze precisie-instrumenten ontwikkelen voor de ruimtevaart.

Wat kun je als student verwachten in Dwingeloo? Ruimte en rust in elk geval. Maar het zal wennen worden. De omgeving is zo goed als stralingsvrij. Fijn om de ruimte in te kijken zonder vervuiling, maar een fotootje twitteren vanuit de kroeg wordt een probleem. Mobiel bellen is al een uitdaging in Dwingeloo, mobiel internetten helemaal. 

Toch telde onze verslaggever acht kroegen in het dorp, dus doorzakken na een zware studiedag behoort tot de mogelijkheden. 

Het wordt voor de studenten wel een detox sociale media in Dwingeloo

café-eigenaar in Dwingeloo

STER reclame