Flickr CC / Courtney Dean

Met z'n allen aan de personal trainer

Goede voornemens: ook dit jaar is het weer dringen bij de fitnessapparaten. Maar voor steeds meer Nederlanders is een sportschoolabonnement niet genoeg. Ze willen een personal trainer.

Dure hobby?

De personal trainers zitten niet om werk verlegen. Neem Lesley Pelsmaeker, personal trainer en eigenaar van een sportschool in Amsterdam. “Ik geef groepslessen en tegenwoordig vragen veel mensen daar of ik ze ook persoonlijk kan begeleiden, welke mogelijkheden er zijn en hoeveel geld dat kost”, zegt Lesley.

Ik probeer als trainer steeds meer toenadering te zoeken naar de mensen die wat minder te besteden hebben.

Lesley Pelsmaeker, eigenaar De Gymzaal

Op het eerste gezicht niet goedkoop: voor een uurtje les betaal je 75 euro. Lesley: “Daar zit dan wel de begeleiding in, adviezen op het gebied van voeding en trainingsschema’s voor als de mensen zelf trainen. Het is een totaalprijs.”

En als je dat te duur vindt, kun je ‘m ook gewoon voor een half uur inhuren, zoals Tommy:

Tommy heeft een personal trainer

Bij sportopleidingen is de vraag naar personal trainers ook voelbaar. De opleiding personal trainer, die 32 weken duurt, is de populairste van de AALO en iedere keer overvol.

"Het is echt gigantisch", zegt Ian van der Werf, docent aan de AALO. Hij leidt studenten op tot personal trainer, om zelfstandig of op een sportschool te werken. "In het begin gaf ik nog les aan twee klassen per jaar, nu staan er voor 2015 al vijf klassen op de agenda."

Ook bij andere sportacademies is de opleiding gewild. "Ik denk dat het komt door tv-programma's als Obese en I used to be fat", zegt Cindy Soto van de sportopleiding EFAA. "Daarin worden mensen succesvol begeleid met 't bereiken van hun doel. En dat spreekt jongeren enorm aan denk ik."

ANP
Sporten met de personal trainer

Meer personal trainers is goed nieuws voor de consument. Het betekent immers meer aanbod en meer concurrentie. Maar ook daar hangt een prijskaartje aan: “De kwaliteit verschilt daardoor wel. De markt kan wat dat betreft nog aanzienlijk verbeteren”, zegt Ian. Hij wil dat er in de toekomst een licentie komt om de betrouwbaarheid van de trainer te kunnen checken.

Lesley deelt Ians zorgen: "Het is een wereld waar iedereen zich in principe als personal trainer kan aanbieden. Dus als je een trainer neemt, vraag naar zijn of haar opleiding." En wat kan Tommy nog meer doen om af te vallen?

Tips voor afvallen

Deel artikel: