Leelah Alcorn lazerprincess / Tumblr
NOS Op 3

Voor het eerst sinds de zelfmoord van transgender Leelah Alcorn (17) reageert haar moeder in een interview met CNN. Ze heeft het gevoel dat ze zichzelf moet verdedigen tegen de stroom negatieve reacties aan haar en haar man sinds haar kind zelfmoord pleegde.  

We vertelden hem dat we onvoorwaardelijk van hem hielden. We hielden van hem, wat er ook zou gebeuren.

Carla Alcorn

Leelah pleegde afgelopen zondag zelfmoord. En daarna verscheen haar afscheidsbrief op haar Tumblr. Daarin roept ze alle ouders op om nooit tegen kinderen te zeggen dat transgender zijn een fase is. Want dat was wat haar christelijke ouders zeiden toen ze als jongen liet weten zich eigenlijk een meisje te voelen. "God maakt geen fouten." 

De Tumblr-post ging viral. En #LeelahAlcorn ook.

Zoon

"We steunen het niet, religieus gezien," vertelde Carla Alcorn tegen CNN. Ze noemt Leelah nog steevast haar zoon, een jongen: "Ik hield van mijn zoon. Mensen moeten weten dat ik van hem hield. Hij was een goed kind, een goede jongen. "

Leelah Alcorn lazerprincess / tumblr

Vlak na Leelah's dood maakte haar moeder al duidelijk dat ze het verhaal anders zag dan haar dochter. Op Facebook plaatste ze: "Joshua Ryan is vanmorgen thuisgekomen in de hemel. Hij werd tijdens een vroege ochtendwandeling aangereden door een vrachtwagen." In werkelijkheid sprong Leelah zelf voor de vrachtwagen; de politie behandelt haar dood als zelfmoord.

Haat

Die opmerkingen werden aangegrepen om transgenders wereldwijd te steunen - en om Leelah's ouders aan te vallen.

Alcorn zegt ook dat ze Leelah maar één keer hoorde over transgender-gevoelens. En dat ze haar kind naar therapie bracht omdat ze depressief was. Leelah zelf schrijf hierover in haar afscheidsbrief

"Mijn moeder stuurde me naar therapie, maar alleen maar naar christelijke therapeuten (die allemaal erg bevooroordeeld waren), dus ik kreeg eigenlijk nooit de therapie die ik nodig had om me te genezen van mijn depressie."

Ik kreeg alleen meer christelijke therapeuten die me vertelde dat ik egoïstisch en verkeerd was. Ik moest God vragen om hulp.

Leelah Alcorn in haar afscheidsbrief

Herdenkingsdienst

Vanwege alle negatieve reacties durven Leelah's ouders geen begrafenisdienst te organiseren, omdat mensen gezegd hebben te komen protesteren. De petitie die is gestart waarin de Alcorns worden opgeroepen om op haar grafsteen Leelah te zetten, in plaats van Joshua Alcorn (haar oorspronkelijke jongensnaam), heeft al meer dan 60.000 ondertekenaars. 

Fix society

"Mijn dood moet worden opgeteld bij alle transgenders die dit jaar zelfmoord pleegden", zegt Leelah ook in haar afscheidsbrief. "Ik wil dat iemand dit ziet en zegt: 'that’s fucked up'. En dat er iets aan gedaan wordt."

Fix society. Please.

Leelah Alcorn

Discriminatie en afwijzing

Uit onderzoek uit 2011 blijkt dat 41 procent van de jongeren die transgender is of zich niet tot een bepaald geslacht rekent, een poging tot zelfmoord heeft gedaan. Volgens David W. Bond, die met deze jongeren werkt, komt dat doordat ze vaker te maken krijgen met discriminatie, afwijzing en haat dan andere jongeren.

Leelah wil dit postuum veranderen. In de brief laat ze weten dat ze de opbrengst van al haar spullen schenkt aan organisaties die zich inzetten voor transgenders: "I don’t give a shit which one".

Leelah Alcorn lazerprincess / Tumblr

STER reclame