Het flexibele huis

Als kopen en huren niet lukt: wonen in een flexibel huis

Het is voor veel net-afgestudeerden waarschijnlijk wel herkenbaar: je bent op zoek naar een eigen huis, maar je verdient te veel voor de sociale woningbouw. En je wil of kan ook nog geen hypotheek nemen. Voor die groep heeft een bouwbedrijf nu speciaal een huis ontwikkeld: de One.

De One is een flexibel huis: je kan het binnen een dag afbreken en verplaatsen. Niet zelf, maar het bouwbedrijf wel. De huizen zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor braakliggende gronden, waar door de crisis langere tijd niet wordt gebouwd.

De eerste One staat sinds kort in Amsterdam. En Carmen mag er op proef drie maanden in wonen. Verslaggever Martijn ging bij haar langs:

Carmen woont in de One op proef

Carmens huis is gemeubileerd opgeleverd omdat het een proefwoning is. Of ze de Ones in het vervolg ook zo gaan opleveren, is de vraag, daar gaat het bedrijf naar kijken als de proef geëvalueerd wordt.

Uniek

"Het is een mooi concept, en volgens mij ook redelijk uniek", zegt Bob Gieskens van Bouwend Nederland. "We hebben wel eens eerder flexibele woningen gezien, bijvoorbeeld de wooncontainers, maar dit zijn wel de eerste die echt op een huis lijken."

Ook woningmarktdeskundige Pieter Boelhouwer vindt het een interessant initiatief. "In het buitenland zien we dit soort dingen wel vaker. IKEA heeft het bijvoorbeeld geprobeerd, maar dat was in Nederland niet zo'n succes."

Het huis kan gemakkelijk worden verplaatst.

"Huur aan de hoge kant"

De huur van de One ligt tussen de 700 en 800 euro per maand. Voor Amsterdamse begrippen vindt Boelhouwer dat te doen, maar voor de rest van Nederland is het volgens hem aan de hoge kant.

Voor Carmen maakt de huur op dit moment niet zoveel uit: omdat ze in een proefwoning woont, hoeft ze geen huur te betalen. Over drie maanden moet ze weer terug naar haar eigen huis en wordt de One eventueel verbeterd. Vanaf september volgend jaar hoopt het bedrijf erachter tientallen van dit soort woningen te plaatsen.

Deel artikel: