NOS Op 3
Flickr/Ramsey Mohsen

Het hoort net zo bij het kerstfeest als gourmetten: de foute kersttrui. Het hele jaar ligt hij onderin je kast te wachten op dat ene moment, de dag dat je familie of collega's de ogen kunt uitsteken met jouw wollen wansmaak. Vandaag is het geoorloofd, want het is 'foute kersttruien-dag'.

De traditie is, net als zoveel kersttradities, over komen waaien uit Amerika. Daar zijn de kersttruien een dankbare accessoire om talkshowgasten, nieuwsanchors of publiek mee uit te dossen. Jimmy Fallon verloot komende week iedere aflevering van The Tonight Show een kersttrui onder zijn publiek. 

Jimmy weet hoe het hoort: hoe meer franje aan een kersttrui hoe beter. Deze vrouw heeft nog geluk: haar sjaal matcht met de kraag van haar trui. Het liefst moet de kersttrui een beetje vloeken.

Ontdek jij de kersttrui nu pas? Dan laten we hieronder enkele geslaagde voorbeelden zien uit binnen- en buitenland. Vooral in Engeland en Ierland is de traditie al een paar jaar populair.

De echte foute kersttrui haal je natuurlijk uit de Verenigde Staten. De National Ugly Sweater Day-organisatie heeft hier een lijstje staan met enkele goede adresjes. Maar gelukkig kun je in Nederland ook prima een foute trui scoren bij bijvoorbeeld Primark en ASOS.

En dus begint ook in Nederland de traditie van #foutekersttruiendag steeds meer te leven. 

Enkele kersttruien die we vonden bij de 3FM-collega's Biem Buijs / NOS

STER reclame