Zonsondergang op Lanai, het eiland waar de visser naar op weg was Flickr CC / AmandaB3
NOS Op 3

De 67-jarige visser Ron Ingraham heeft na 12 dagen op zee ronddobberen de kust weer bereikt. De Amerikaanse kustwacht vond de uitgehongerde en uitgedroogde man dinsdag in zijn zeilboot, zo'n 100 kilometer boven Honolulu. 

Ik ben een visser, dus ik heb vis gevangen. Het was niet zo goed als sushi, maar dat is hoe ik mezelf voedde.

Ron Ingraham

Ingraham was bezig van Molokai naar Lanai - twee Hawaïaanse eilanden - te zeilen, maar sloeg eind november overboord door een grote golf. Hij wist weer in zijn boot te klimmen, maar zijn beide masten waren gebroken. Het lukte hem niet om de kust te bereiken.

Daarom gaf Ingraham op Thanksgiving (27 november) twee noodsignalen af. De kustwacht rukte uit, maar kon hem maar niet vinden. Op 1 december werd besloten te stoppen met de zoekactie.

Laatste poging

Afgelopen dinsdag gaf Ron nog een laatste noodsignaal af. De kustwacht registreerde het en stuurde meteen een marineboot, die op dat moment 22 kilometer verderop voer, naar de visser toe.

"This is a mayday, mayday, mayday ... small boat, in danger of sinking."

Het derde noodsignaal

Volgens zijn zoon weigerde zijn vader mee te gaan als zijn boot niet werd meegenomen. Ook het vaartuig werd dus naar de kust gesleept. 

Zijn vrienden hadden al een herdenkingsbijeenkomst gepland voor Ron. "Het wordt nu een feest in plaats van een begrafenis", aldus een vriend tegen het Hawaïaanse KITV

Bekijk hier een verslag van KHON2, het tv-station op Hawaï.

STER reclame