NOS Op 3
ANP

Maandagochtend, de dag van je sollicitatie. Je hebt je verslapen, dus je schiet ongewassen in je spijkerbroek: maat 38/32. Je trekt een ongestreken XXL-blouse aan en stapt in de auto. Ontbijten doe je straks wel, je bent al aan de late kant. Eenmaal gearriveerd zie je dat een boomlange, fitte en goed geklede sollicitant je voorging. 

Keer maar weer om, want volgens het Sociaal Cultureel Planbureau maakt hij een stuk meer kans op een tweede gesprek dan jij. Het SCP deed onderzoek onder 3000 Nederlanders naar de invloed van uiterlijk, je fysieke gesteldheid en mentale fitheid op de mate van succes in je leven. En daar zijn flinke verschillen in te ontdekken.

Een situatie die de respondenten voorgelegd kregen SCP

Knap? Meer kans op een baan

Als je aantrekkelijk bent, is de kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek 20 procent groter dan wanneer je lelijk bent. Vooral bij laagopgeleid werk zijn uiterlijk en zelfvertrouwen doorslaggevend. Bij hoogopgeleid werk zijn die eigenschappen even belangrijk als een diploma en werkervaring. Knappe mensen verdienen zelfs meer dan de minder knappen onder ons.

"Mensen ook helpen met zelfvertrouwen en persoonlijke verzorging"

Lang? Meer vrienden

Helemaal als je lang bent heb je geluk: per centimeter extra maak je 5 procent meer kans op een hoog inkomen in plaats van een gemiddeld inkomen. En dat is niet het enige voordeel van al die centimeters, legt het SCP uit. "De gemiddelde lengte van de zeer tevreden mensen, is groter dan die van ontevreden mensen."

En ben je vrouw en ook nog eens lang? Dan blijkt uit het onderzoek dat je meer vrienden hebt. Voor lange mannen hoeft dat niet per se zo te zijn.

Dik? Minder inkomen

Vrouwen hebben wel het nadeel dat hun inkomen afhankelijk kan zijn van hun gewicht. Met elke Body Mass Index-punt extra daalt de kans op een hoog gezinsinkomen met 15 procent. Bovendien vinden wat dikkere vrouwen minder makkelijk een partner die veel verdient.

Volgens de onderzoekers was al wel bekend dat het uiterlijk een rol speelde in de maatschappij, maar was nog niet bekend dat die factor belangrijker is dan werkervaring of opleiding. Maar: met uiterlijk alleen kom je er niet, met je zelfvertrouwen moet het ook goed zitten. En dat komt uiteindelijk met de jaren, concludeert het SCP. 

STER reclame