Waterboarding

Zo gruwelijk waren de martelingen van de CIA

We kenden de verhalen over gruwelijke martelmethoden van de CIA. Maar nu staan ze zwart op wit, in een officieel rapport. We verzamelden de gruwelijkste voorbeelden van martelingen door de CIA.

Op de foto zie je Khalid Sheikh Mohammed. Ondervragers pasten waterboarding 183 keer op hem toe. Interne documenten van de CIA beschrijven dat waterboarden als een "opeenvolging van bijna-verdrinkingen".

Khalid Sheikh Mohammed

Gevangen werden 'rectaal gevoed'.

We lichten een gevangene uit: Abu Zubaydah. In 2002 haalde de CIA hem naar een gevangenis in Thailand. Binnen enkele dagen werden de ondervragingen zo extreem, dat zijn ondervragers "op het punt stonden in huilen uit te barsten".

Tijdens één van de sessies reageerde Abu Zubaydah helemaal nergens meer op en waren in zijn open mond met water de luchtbellen te zien. Toen zijn ondervragers bij het hoofdkantoor aankaartten of dat allemaal wel legaal en zinvol was, kregen ze nul op het rekest. Binnen enkele weken lag Zubaydah aan levensondersteunde apparatuur in het ziekenhuis.

De CIA bedreigde familie van de gevangenen

Minstens drie gevangenen kregen te horen dat de CIA hun familie iets zou aandoen. In het rapport staat dat zowel de kinderen als de moeder van gedetineerden werden bedreigd met (seksueel) geweld.

De CIA hield gevangenen 180 uur wakker, meestal staand, soms met de handen geboeid boven hun hoofd.

En de laatste, 'verborgen' in een voetnoot:

Deel artikel: